20.5.2014

Blast from the past: B NIIN KUIN BANAANILEIPÄ


No niin. Musta ei mitään pullantuoksuista äitiä saa, mutta banaanileivän tuoksuisen kyllä. Tai banaanileipä on ehkä vähän harhaanjohtava nimitys tälle kakun ja leivän ristisiitokselle, mutta mun mielestä kaikki vihanneksia ja hedelmiä sisältävät kakut, esimerkiksi porkkanakku, ovat niin terveellisiä että niitä voi syödä kuin leipää. Vaikka joka päivä.


Mun ensimmäinen tapaaminen tämän täydellisen luomuksen kanssa oli 8 vuotta sitten Guatemalassa, kun kavereiden kanssa asuttiin ja tehtiin vapaaehtoistyötä tässä maanpäällisessä paratiisissa, jossa saattoi iltaisin katsella ympärillä olevien tulivuorien laavapurkauksia kirkkaimman mahdollisen tähtitaivaan alla. Ne illat kruunasi isäntäpariskunnan leipoma banaanileipä, joka jätettiin iltaisin jäähtymään keittiöön  aamiaista varten. Valitettavasti vaan kolme banaanileivän huumaamaa suomalaista usein jättivät jäljelle vain kannat siitä leivästä, hävetti kun ahmittiin aina melkein koko leipomus, mutta se vaan oli niin hyvää ettei itsehillinnällä ollut mitään mahdollisuuksia voittaa kilpailua. Onneksi osaan tehdä tätä nyt itsekin.Mulle banaanileivän jatkuva leipominen on lähinnä ekoteko, koska meillä syödään paljon banaaneja, mutta paljon banaaneja myös ehtii tummumaan ja silloin nuoret nirsoilijat ei niistä innostu. Pehmeät, mustat banaanit on täydellisiä yksilöitä banaanileipään. Täti-ihminen saa samanlaiset ekojeesuskicksit tästä herkullisesta kierrätysihmeestä, mä käytän hieman eri reseptiä (joka on alunperin kiloklubista!). Meillä tätä syödään niin usein, etenkin aamupalana, että ohje päätyi jääkaapin oveen - vaikka osaan sen kyllä jo ulkoa.


Siitä kivaa kokattavaa, että myös apukokit voi ottaa mukaan - erittäin vähän mitään sekoittamista, vatkaamista tai muuta, ja lapsilta banaanien muussaus luonnistuu ihan mukavasti. Yleensä mulla menee hermo minuutissa kun yritän olla kunnon äiti ja ottaa lapset mukaan oppimaan leivonnan saloja, mutta tämän taikinan tekee aikuinen yksin viidessä minuutissa ja taaperonkin "avustuksella" vartissa.


Tää kuvasarja on nyt lähinnä sellaista idyllistä kotihengetärpostausta mitä musta koskaan irtoo, joten nauttikaa. Mitään vinkkejä banaanileivän tekoon en sinällään osaa antaa, paitsi voi olla pikkasen enemmän öljyä kuin tuossa Kiloklubin ohjeessa, koska a.) rasva on hyvää ja b.) banaanikakku/leipätaikinan pitää olla vähän löysää.


Banaanileipää leivottiin ensimmäisen kerran reilu kuukausi sitten, ja sen jälkeen olen pitänyt huolta että kaapista löytyy leivontakelpoista fariinisokeria ja kanelia. Itse asiassa juuri tälläkin hetkellä herkuttelen banaanileivällä, jota tarjottiin tänään jälkiruoaksi valkosuklaa-lime-rahkan kanssa; voiko enää terveellisempää olla, banaaneja, proteeinia, kalsiumia ja sitrushedelmiäkin!

PS. 180 astetta, 1 tunti

Julkaistu Periaatteen Naisen puolella 24.7.2013.

6 kommenttia:

 1. Leivoin viikonloppuna banaanileipää johon tuli vielä rouhittuja saksanpähkinöitä ja päälle samanlainen tuorejuustokuorrute kuin porkkanakakussa. Oli aika herkkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen pohtinut pähkinälisää - ehkä pitäisi kokeilla. (Kuola alkaa valua…).

   Poista
 2. Vaikuttaa herkulliselta, pakko kokeilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, helppoa ja hyvää - ei kovin pitkäkestoista!

   Poista
 3. Mä muuten tein tällä sun reseptillä ekaa kertaa banaanileipää, silloin kun laitoit tän postauksen ekan kerran. Ja erinomaista tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että onnistui! (Tällä yleensä on vaikea mennä pieleen).

   Poista

i Digame !