9.5.2014

Blast from the past: TESTIHULLU


Jotkut kylmähermoiset kuulemma odottavat että kuukautiset ovat kaksi viikkoa myöhässä, testaavat sitten tyynen rauhallisesti ja tyytyvät yhden raskaustestin tulokseen. Jos tulos on positiivinen ne soittavat neuvolaan ja varaavat ajan, odottavat maltillisesti ensimmäistä kunnallista ultraa ja kasvattavat vatsaansa luottavaisin mielin seuraavat yhdeksän kuukautta. Minä edustan vähän erilaista ihmistyyppiä. Kärsimätöntä, raskausstressiin taipuvaista ja joidenkin mielestä ehkä vähän pakkomielteistä. Aloitan testaamisen hyvissä ajoin ennen kuukautisten odotettua alkupäivää, koska pissalla tikkuun osuminen vaatii treenaamista ja oikeastaan sen mahdollisen toisen, positiivista testitulosta indikoivan viivan vahvistumisen seuraaminen on oma taiteenlajinsa. Esimerkiksi esikoisen raskaudessa taisin tehdä noin 42 raskaustestiä. Ihan samoihin lukemiin en päässyt toisen kohdalla, koska kotihoidontuella ei pystynyt ostamaan apteekkia tyhjäksi enkä ole mikään halvoilla ulkomaisista nettikaupoista tilatuilla luiskatesteillä arvaileva amatööri. Kolmannen kohdalla olen päässyt jälleen testaamiseen makuun, tosin tällä kertaa satsannut määrän sijasta laatuun ja sijoittanut mielenrauhani takia vain luotettaviin testeihin. Koska haluan jakaa tätä vain oman elämänkokemuksen kautta saavutettua raskaustestitietoutta testausharrastustaan vasta aloitteville, tein lyhyet arviot omista suosikkitesteistäni:
CLEARBLUE

Tämä televisiostakin tutun luottomerkin perustesti on oikein hyvä valinta aloittelijalle. Mahdollinen positiivinen tulos piirtyy esiin parhaimmillaan jo testaustilanteessa, eli sopii oikein hyvin myös vähän vähemmän kärsivällisille kuumeilijoille. Valitettava tyyppivika valheelliset pystyviivat, jolloin plussaan viittaava pystyviiva piirtyy esiin vain osittaisena - tällaisen tuloksen voi joku optimisti tulkita positiiviseksi tulokseksi, vaikka todellisuudessa kyse on vain virtsausvirheestä. Melko arvokas. Plussaa isänmaallisuudesta; positiivinen tulos on sininen risti valkoisella (tai hieman kellertävällä) pohjalla.


CLEARBLUE DIGITAL

Raskaustestien Mersu (tai joku muu hieno automerkki kuten Audi tai Porche, en ole autoihmisiä joten suokaa anteeksi mahdollisesti ontuva metafora). Kertoo selvällä suomenkielellä, tai ostopaikasta riippuen millä tahansa maailman monista kielistä, oletko raskaana vai ei. Viritellyssä versiossa paljastetaan myös suuntaa-antavasti se ajankohta, jolloin Maija Munasolu ja Simo Siittiö ovat kohdanneet. Hieman tyly ulosanti, sillä kertoo tulokset yksioikoisesti "Raskaana - Gravid" tai "Ei raskaana - Inte Gravid". Usein raskaustestiä tekevä on jo valmiiksi herkässä mielentilassa ja hieman pehmeämpi ilmaisu voisi toimia paremmin, kuten negativiisen tuloksen tekevän tsemppaaminen, tyyliin "Nyt ei tärpännyt, mutta ens kierrosta varmasti onnistuu!". Ei myöskään jätä tulkinnanvaraa, sillä kaltaiseni pervot pitävät testituloksen arvailua tärkeänä osana koko testausprosessia. Kallis, hidas ja epäekologinen - ehkä sittenkin raskaustestien Hummeri?
PREGCHECK JA APTEEKIN OMA

Paljastan nyt suuren salaisuuden: Keskon myymälöissä myytävä Pregcheck-"halpistesti" (n.4 euroa) ja nimensä mukaisesti apteekeissa myytävä Apteekin Oma (n.7,50 euroa) ovat sisimmässään ihan sama testi, eri värisillä korkeilla. Käyttöohjeita myöten. Olen myös kriittisen kuluttajatutkimuksen nimissä availlut näiden testien muovikotelot ja toistan vielä kerran: Sama testi, eri paketti. Sanoisin kuitenkin erittäin luotettavaksi perustestiksi, joka antaa osviittaa tuloksesta jo hyvissä ajoin. Antoi viimeisimmässä raskaudessa ns. viivanpaikan, jonka vain harjaantunut testaaja erottaa, jo kahdeksan päivää ovulaation jälkeen. Näillä en kuitenkaan ole koskaan saanut vääriä tuloksia vaan ohuttakin ohuempi, vain vilkkaan mielikuvituksen avulla erotettava viivantapainen on aina vahvistunut ihan oikeiksi tuplaviivoiksi. Harmillinen ominaisuus on tuloksen hidas näkyminen, sillä ne aikaisimmat plussani ovat ilmestyneet vasta reilusti suositellun testausajan jälkeen, ja selkeääkin tulosta saa odotella hieman kauemmin. Näin ollen on siis riski, että jos joku tunnollinen testaaja noudattaa orjallisesti ohjeissa annettua 5-8 minuutin odotusaikaa ja sen jälkeen hylkää mahdollisen lopputuloksen ns. roskishaamuna, saattaa hän pettyneenä hukuttaa murheensa huumeisiin ja viinaan vaikka olisikin oikeasti raskaana.

PREDICTOR

Huumorintajuisesti nimetty, suhteellisen luotettava perustesti ilman erityisia sirkustemppuja. Kätevä muotoilu, mutta täytyy sanoa että vaikka raskaana aivokapasiteetista katoaakin osa niin mainonta on kyllä hieman kohderyhmää aliarvioivaa...


... Niin, onhan se tietenkin hyvä vielä kuitenkin testata.

Julkaistu Periaatteen Naisen puolella 28.1.2014.

2 kommenttia:

  1. HEI TIÄKKÖ MITÄ! Caps lock pois. Meille kävi JUST noin tuon apteekin oman kanssa, kun olin tullut raskaaksi! Siis ilman viinaa ja huumeita. Mä malttamattomana kans tein testin jo pari päivää ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa, koska olin varma että oon raskaana. Ehdin heittää jo testin pettyneenä roskiin, mutta palasin salakavalasti tunteja myöhemmin dyykkaamaan sen sieltä, ja ta-daaa, viiva oli ilmestynyt. Ihan himmeä, lähes näkymätön. Sitten odotin pari päivää ja tein loput 41 testiä myös. Olin raskaana. Nyt se viiva on jo yli puoltoistvee. Tarinan opetus: dyykkaminen kannattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Pampulan kanssa oli klassinen, että viiva tuli vasta joskus yli 10 min testiajan jälkeen, mutta silloin olin niin satavarma siitä että this is it, että en epäroinyt hetkeäkään. Myös tämän odotuksen alussa olen ollut aika luottavainen testaaja, ehkä jonkun 76 raskaustestin jälkeen voi jo kutsua itseään ammattilaiseksi, edes tällä sektorilla? Ja hei, hyviä tuloksia näistä haamuista on tullut!

      Poista

i Digame !