24.5.2014

VOIHAN VAIPPA

Lapsellista-blogin Anna sai tarpeekseen kestovaippailusta, kunnioitettavan kahden vuoden täyskestoilukokeilun jälkeen. Anna kirjoitti mielenkiintoisen postauksen syistä siirtyä kertaheitolla kertiksiin, näin vaippaneutraalin naisen näkökulmasta lähinnä omakohtaisen pohdinnan enemmän kuin propagandaa mihinkään suuntaan. Ilmeisesti jokin fanaatikkoäiti-geeni multa puuttuu kun en oikein uskonut millaisen vastareaktion Annan asiallinen, avoimen subjektiivinen tilitys saisi aikaan.

Me ei oltu hyviä kestoilijoita, ei ollenkaan. Hankin kyllä jo ennen O:n syntymää kymmenisen Bumgeniuksen AIO:ta, riisipaperia ja pussin likaisille vaipoille - vaippapuolen välineurheilua. Kuitenkin meillä edes osakestoilu tarkoitti sitä, että lapsella oli kerran viikossa kestovaippa ja suurin osa kestoista jäi kokonaan käyttämättä (se vasta tuhlausta olikin!). Voisin selittää tätä lopputulosta ympäri yön valvottaneella refluksilapsella, joka oli myös ns. läpipasko jne., mutta perimmäin syy kertakäyttövaippoihin sortumiseen oli laiskuus. Mukavuudenhalu. Ei jaksanut pestä pyykkiä yhtään enempää, ei ollut enempää tilaa kuivaukselle, eikä hitto vie vaan huvittanut. Kyllä ne vaipparoskikset haisee pahalle. Ärsyttää huomata sunnuntai-iltana että vaipat on loppu. Poden mieletöntä morkkista joka kerta kun kiikutan haisevan muovipussin sekajätteeseen (mutta ehkä me ei muuten kulutustottumustemme puolesta olla pahimpia ympäristörikollisia). Neljän vuoden aikana kertakäyttövaippoihin on kulunut rahaa about 3200 euroa, että ekologisesti ja ekonomisesti ollaan tehty tappiota. Tiedän, että kestovaipat olisivat monella tapaa parempi vaihtoehto, mutta tämän suurempia tunteita ei vaippadebatti mussa herätä.

Sen sijaan Annan blogissa käyty "keskustelu" herätti hämmennyksen lisäksi myötähäpeää; just tällaisen kiihkoilun takia äideille aletaan puhua kuin pikkulapsille ja niitä pidetään hiekkalaatikolla hihhuloivina hörhöinä, joita ei kiinnosta kuin itsetehtyjen soseiden optimaalinen koostumus ja oman lapsen eritteet. Että jos joku äiti kirjoittaa omasta ratkaisustaan (joka oli vieläpä siirtyä marginaalista mainstreamiin), niin tullaan epäilemään mielenterveyttä, kyseenalaistamaan kahden vuoden kestovaippailukokemus (josta mun mielestä voisi antaa jo jonkun diplomin Annalle! Tai vaikka kahden vuoden ilmaiset kertakäyttövaipat?), jankuttamaan että mielipiteesi, tai ainakin vaippakokosi tai pesuaineesi, on väärä. Ei näin, hyvät naiset (jotenkin en usko että joukossa oli kovin montaa toisen ihmisen vaippavalinnasta mielensä pahoittanutta miestä). Maailma varmasti olisi parempi paikka jos kaikki kestovaippailisivat. Ja jos kaikki käyttäisivät pelkkää joukkoliikennettä, kukaan ei söisi lihaa, ja jokaista vauvaa täysimetettäisiin puolivuotiaaksi. Hyväntahtoiset neuvotkin olisi voinut jättää jakamatta kun kyseessä oli pro-kestoilija, joka vain päätti lopettaa sen. Reaktiot olivat sitä luokkaa että Anna on vaihtanut lapsensa kameleihin tai alkanut käyttää huumeita. Totta kai osa kertoi omista kokemuksistaan, ymmärsi ja esitti vastaväitteensä rakentavasti, mutta en olisi uskonut että moisiin henkilökohtaisuuksiin vajotaan kun kyse on… vaipoista.

PS. Asiaan liittyvät jatkot täällä ja täällä. Jos herätti intohimoja ja tuli sellainen fiilis että nyt on pakko vähän haastaa riitaa vaipoista.

Lapsellani on todistettavasti ainakin kerran ollut kestovaippa käytössä.
(Isältään perinyt nuo isot korvat).

17 kommenttia:

 1. Mä luin sen kanssa ja ihmis- ja äiti-ihmiskunnan tila alkoi itkettää. Siellä oli roppakaupalla jengiä, joiden mielestä on jotenkin ok ilmoittaa toiselle suunnilleen, että ei se kuule noin voi olla, kokemuksesi ei voi olla validi. Samaan aikaan Anna on yrittänyt liikaa ja ei tarpeeksi.

  Jumalauta nyt naiset.

  Jos joku kokee jonkun asian raskaaksi niin silloin se on hänestä RASKASTA. Ja silloin voi tunkea neuvot hanuriin ja sanoa, että "ymmärrän".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sehän on kyllä ihan väittelyn arvoinen asia miten joku toinen asiat KOKEE (eipä sen puoleen, on meilläkin ollut aikuismaisia riitoja siitä miten mä olen tulkinnut ja tunteillut asioita VÄÄRIN…).
   Mutta että netissä. Naiset. Fiksut ihmiset. ÄIDIT!
   Usko ihmiskuntaan on koetuksella. Yritän pysyä omalla tontillani mutta joskus ne hullut tulee reviirirajojen yli myös niihin ns. terveen järjen blogeihin.

   Poista
 2. Uskomatonta käytöstä, mutta toisaalta eipä mikään netissä enää minua hämmennä. Itsehän olin kohtuu intohimoinen kestoilija, mutta voin suoraan myöntää, että jos yksin olisin ruljanssista vastannut niin kauniiksi suunnitelmaksi se olisi jäänyt. Mulla oikeastaan kestoilusta ainoa paha maku jäi suuhun niistä samaan aikaan vaippa-arkea eläneistä, joille iski meidän kestopepun kohdalla aina tarve selitellä omia ratkaisujaan. Kun ihan oikeasti minua ei kiinnosta ja ne selittelyt vaan alkoivat kuulostaa huonoilta tekosyiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä oon tainnut olla just sellainen selittelijä kun kyllä tiedän miten ylivoimainen vaihtoehto (ainakin ekologisesti, näin mutuna) kestot on… Harvoin sitä ylpeilee millään "sieltä mistä aita on matalin"-touhulla, vaan tulee se vaistomainen tarve selitellä omaa laiskuuttaan. :D Nostan kyllä hattua kaikille jotka on kestoilleet reippaasti - ja kaikkien pitäisi sitä edes kokeilla, ennen kuin tuomitsee!

   Poista
 3. En jaksa lukea ko. kommentointia mutta joo. Lienee vaippa-asiassa perheen oma asia miettiä mitä pystyy ja kykenee ja mikä on heille paras. Elämä on aika pitkälti melkein hyvien vaihtoehtojen kanssa elämistä, en sillä etteikö olisi hyvä koettaa aina tsempata, mutta... Vaippajutusta oli joskus pari v sitten dokkaria, että kestovaippailunkin suhteen pesut pitää kai sulloa aika täyteen, että se ekologisuus lyö yli perusvaippojen. Ja sitten samaan aikaan me elämme maailmassa, jossa tehdään koko ajan merkityksellisiä isoja päätöksiä luontomme suhteen... Mutta kukin tyylillään ja ymmärrän kyllä että pienilläkin teoilla on moralistinen merkityksensä mutta silti. Asiat on tehtävä oman perheen näkökannasta järkevästi. Minäkin koen vaippajätteestä morkkista mutta yhtä lailla muovipulloista ym. kierrättämättömästä perusjätteestä jota tulee järkyttävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis jos kertakäyttövaippailijoiden (ja monien muiden "huonoja ympäristövalintoja" tehneiden) selityksiä kuuntelee niin tottahan se on, että joku yhden suomalaisvauvan vaippavuori kalpenee sen rinnalla mikä määrä esim. Lattareissa tulee tyhjiä puolen litran muovipulloja päivässä, kun vaihtoehtoja (ts. puhdas vesi) ei ole eikä kierrätysjärjestelmää. Vaikka tietenkään se ei vapauta vastuusta niin kuin ei sekään että suomalaisvanhemmat ovat monessa mittakaavassa mielettömiä ituhippejä, jopa ne kahdella autolla kruisailevat espoolaiset.

   Poista
 4. Tuntuu olevan muuten joku nykyisen ihmiskunnan homma että kaikkeen täytyisi löytää ratkaisu. Että jos joku juttu, tässä tapauksessa nyt siis ne kestovaipat, tuntuu ylitsepääsemättömältä tai raskaalta tai epämukavalta niin se ei vaan voi olla niin että tiputetaan lapaset ja annetaan olla vaan pitää löytyä ratkaisu!! Mikä ei musta tunnu yhtään hyvältä, ei kaikkeen voi olla ratkaisua. Kyllä pitää osata luovuttaakin ja se että luovuttaa pitää olla myös vaihtoehtona. Ja ennenkaikkea, saa luovuttaa!
  Mä olen omalla puolella jauhanut paljonkin siitä että vanhemmuus on musta nykyään aivan liian suorituskeskeistä ja mun mielestä toi viimeiseen asti jatkuva ongelmanratkaisu on oikein passeli esimerkki asiasta. Kuten Liina tuossa yllä totesi, jos toinen toteaa jonkun asian liian hankalaksi niin voisi todeta että "ymmärrän" sen sijaan että alkaa se hillitön myllytys ongelmanratkaisemiseksi. Varsinkin jos alkuperäinen kokee ja toteaa että mitään ongelmaa ei enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen.
   Mä huomaan että oma pipo löystyy lasten kanssa päivä päivältä enemmän - siis noin periaatteiden ja paheksunnan osalta, ja enemmän osaa ymmärtää ja antaa arvoa perhekohtaisille ratkaisuille. Siis ennen olin aika ärhäkkä pohtimaan miksi joku laittaa 10 kk ikäisen päiväkotiin tms ja nyt… ei enää jaksa kauheasti kiinnostaa. Lähinnä keskityn toteuttamaan omia ratkaisuja parhaalla mahdollisella tavalla.
   Ja ymmärrän että jos joku intohimoinen kestovaippailija nyt luki Annan vuodatuksen ja ajatteli että reppana ei kahdessa vuodessa ole oppinut mitään niin fine, annanpa yhden tai kaksi vinkkiä (vaikkei niitä kukaan pyytänyt..), mutta että epäillään burnouttia ja parisuhdekriisiä jne… Kypsää, niin kypsää.

   Poista
 5. Tää ehdottomuus lienee ihan kaikkien nettikeskusteluiden ongelma. Tai ainakin mut se saa usein laittamaan selaimen kiinni.
  Kun ei se kummiskaan oo ihan niin, että kestoilija = hyvä, kertsien käyttäjä = paha. Väittäisin, että lapsensa viimeistä huutoa oleviin kuoseihin ja -kestoihin pukeva äiti tuhlaa luonnonvaroja paljon enemmän kuin kirpparivaatteiden ja kertakäyttövaippojen käyttäjä.

  Tai sama muualla. Oon saanut kuulla olevani huono ihminen, kun en ole kasvissyöjä (mitä siitä, että 90% syömästämme lihasta tulee 100 metrin päästä, takuulla hyvissä oloissa kasvaneesta maidontuottajasta, joka jostain syystä on jouduttu lopettamaan - tokihan tankoparsa ja tofu maailman toiselta laidalta lennätettynä olisi ekologisesti parempaa!) tai käytän henkilöautoa (olkoonkin, että valtaosan autoreissuista teen päästäkseni pitämään lapsille partiokokouksia tai muuhun vapaaehtoistyöhön) enkä pyöräile tai mene julkisilla joka paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vähän jatkaa vielä (miten tästä tulikin niin sydämen asia?): en ymmärrä myöskään, miksi voi olla niin vaikea ymmärtää, että lapset (ja äidit) ovat erilaisia.
   Toinen nukkuu hyvin, toinen huonosti. Ja moni siltä väliltä.
   Joku saa iho-oireita kestoista, toinen kertseistä. Joku ihan mistä vaan.
   Toinen lapsi on kuin meidän Enska, joka pissaa vähän ja keskelle vaippaa, eikä mikään koskaan falskaa. Toisen vartalotyypille taas ei istu mikään vaippa.
   Joku äiti hoitaa tuosta vain toisella kädellä kahdeksan lasta ja pitää luomuviljelmää siinä sivussa takapihallaan sekä ompelee kaikki lastensa vaatteet, mutta ehtii silti mukaan kaikkiin lasten harrastuksiin, toiselle pelkkä ajatus tällaisesta nostaa tuskanhien otsalle.

   Hitto, ne on vain vaippoja.
   Sydämen asialla -Eevi sanoi hyvin, että on hurjaa, miten vaippavalintaansa saa selitellä ihan kuin kyseessä olisi tapa lukita lapset pimeään kellariin öiksi.


   Joo, nyt mä lopetan.
   ...mut kyselisin vielä, että oliko se hyvä se vaippojen säilytyspussi? Mä oon vähän katsellut meille uutta, ja vinkkejä kaivataan...

   Poista
  2. Mä oon ollut kasvissyöjä (lautasella kalaa ja vapaan kanan munia ja maitotuotteita eli tällainen semivege), ööh, 16 vuotta? Yhä vastustan tehotuotantoa ja montaa eläintuotantoon liittyvää epäeettistä aspektia, mutta voisin hyvin kuvitella syöväni riistaa tai lihaa, jonka alkuperän tunnen (ja tiedän hyväksi). Tälleen vähän sivupoluilla nyt.

   Ja meillä on kaks tollasta intensiivistä pissaajaa ja kakkaajaa, joten kestoja olisi pitänyt olla tosi runsaasti (varsinkin kun vuoden ajan molemmat käyttivät päivisin vaippoja). Ja vaippapussi oli joku säälittävä pyykkipussi, joka ei koskaan päässyt palvelemaan tarkoitustaan...

   Poista
 6. Juttusi pohjalta tein ainoan mahdollisen järkiratkaisun ja jätin kommentit lukematta. Mutta jos mulle kestovaipat olisivat olleet noin tuskaisia käyttää, epäilen että olisivat kauan sitten jääneet. On helppoa kehittää ekosädekehää, kun homma on helppoa ja vaivatonta. Eli todellakin propsit kahden vuoden sinnikkyydestä, harmi että tuollaisiakin kokemuksia saa. (Ja tietysti vielä isompi harmi että siitä saa nettipaskaa niskaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu älä lue. Tulee vaan paha mieli, kaikkien kannalta - niiden jotka saavat paskaa niskaansa myös netissä eikä vain lapseltaan ja sitten niiden kiihkokestoilijoiden jotka ottaa kierroksia siitä että joku KAHDEN VUODEN JÄLKEEN vaihtaa leiriä.

   Poista
 7. Voi ei, ihan älytöntä jengiä! Tuollaiset reaktiot vie maun sinänsä hyvältä ja oikeansuuntaiselta asialta kuin kestovaippailulta. Hölmöä, mutta tällaisesta luettuani mua harmittaa vielä vähän vähemmän se, että meidän kestovaippailu jäi muutamaan yritykseen laittaa vauvalle äpakkauksen kestovaippa. Eikä mua aiemminkaan se hirveästi harmittanut. Pöh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä - tulee vähän sellainen olo että kumpaan leiriin haluaa kuulua, vastuuttomat ja huolettomat vaipparoskis ihmiset vai maaniset kestoilijat, jotka yön pimeinä tunteina spämmää blogeissa kuinka suurin osa äideistä on VÄÄRÄSSÄ. (As if jako olisi oikeasti tuollainen, jos joku nyt luulee tätä vakavissaan tehdyksi luonneanalyysiksi). Että eläköön jos ei nyt kertisvaipat niin valinnanvapaus.

   Poista
 8. Ei juma, JAMÄENLUKENUNIITÄKOMMENTTEJA. Luin vaan läpi kun ystävälle kerroin omista, vähän samanlaisesta, tosin 1 v 10 kk lyhyemmästä kestokokemuksesta. Ja kyllä, en kokeillut kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, mutta kymmenisen mallia kuitenkin. Yhdelläkään kerralla vaippa ei pitänyt ja viimeiset vaipat (tai voisi varmaan sohvatyynyiksi jo sanoa) oli niin paksuja settejä, että teki pahaa kun vauvalla meni veri päähän niin paksusta pyllystä. Puhumattakaan tosiaan siitä hajusta tai siitä, että olin kuluttanut rahaa noin 400 euroa eli mun matikalla about 1500 kertiksen verran. Kunnioitan siis suuresti tuota ekologista valintaa ja intohimoa, mutta itse en siihen pysty.
  No tulipa nyt tarve avautua sitten tästäkin, mutta onhan tuo nyt ihan älytöntä taas lähteä ristiretkelle ihmisen yhtä omaa (ja hyvin vieläpä hyvin perustelua) valintaa vastaan. Kyllä minä niin taas mieleni pahoitin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mä haluaisin antaa palkinnon kaikille kestoilijoille (jotain vähän isompaa kuin äitiyspakkauksen pari ei-maailman-parasta kestoa) koska se on oikeasti iso ekoteko, ja meistä ei nyt siihen ollut - kompensoidaan sitä sitten muilla ratkaisuilla parhaamme mukaan. Mutta jotenkin tuntuu että tässä Annasta tuli kyllä kertaheitolla kaikkien kestoilijoiden suurin takinkääntäjä ja valtion vihollinen, kun kahden vuoden jälkeen kehtasi muuttaa mieltään - mitäs siitä että monet ei laiskuuttaan tms. kokeile edes yhtä kertaa.

   Poista

i Digame !