16.5.2014

YSTÄVÄNI UNETTOMUUS

Eilen lähti käyntiin 30. raskausviikko. Jos pikkuveli seuraa isoveljiensä logiikkaa (Omppu syntyi 39+2 ja Pampula 39+1) niin meillä olisi 10 viikon päästä jo vauva maailmassa - tämä on kyllä todella wishful thinking. Yleisvointi on naurettavan hyvä - eilen Kelan virkailija tiedusteli oloa ja purskahdin kysymyksestä nauruun, koska olo ei ole kovin, tai ollenkaan, raskas. Koko odotuksen ensimmäinen neuvolalääkäri oli viime viikolla ja siellä olin samanlainen hysteerisesti hihittelevä pallomaha. Okei, närästää. Sitä painoa on tullut. Jos oikein yrittää hurjastella kävellessä niin saattaa vähän alamahassa sattua. Ainakin yhdellä ässällä saa napakat harjoitussupistukset aikaiseksi. Pääasiassa kuitenkin voin paremmin kuin aikoihin (kahden viikon päästä alkavalla äitiyslomalla saattaa olla tekemistä tämän elopainoon nähden keveän olon kanssa). Pystyn urheilemaan entiseen tapaan tai jopa paremmin. Jaksan, vaikka energinen keskiraskauskin on jo ohitettu. Vielä kun pääsisin eroon tästä sitkeästä flunssan ja siitepölyallergian ristisiitoksesta olisin varmasti ihan supernainen.

Tasan 29+0

Mutta sitten se yksi kutsumaton vieras. Sellainen, jota ei ollut ikävä. Saapuu yleensä klo 2 kun olen suorittanut yön pakollisen vessakäynnin, poistuu ehkä kahden tunnin päästä, ehkä ei ehdi lähteä ollenkaan ennen kuin pikkupojat heräävät. Ensimmäinen valvottu puolituntinen kuluu vauvan liikkeitä kuulostellen, kantapäähieronnalla potkuihin vastaten. Ehkä kännykällä surffaten, kesäsuunnitelmia miettien. Lokit kirkuu, kaikki miljoona seinäkelloa tikittää. Alkaa ärsyttää. Sitä alkaa odottamaan että jompi kumpi lapsista herää. Vilkuilla kelloa ja laskea tunteja aamuun. Tulee nälkä, mutta ei voi mennä syömään koska keittiössä olisi välittömästi kaksi koiraa ja ehkä myös kaksi Pavlovin koirien kaltaisilla vaistoilla varustettua lasta. Iltaisin (ja päivisin) uni tulee kyllä ilman odottelua, mutta joka raskaudessa olen kärsinyt aamuyön unettomuudesta. Aivokapasiteetti laskee ja kiukuttaa. Ja jos joku vielä sanoo, että se yövalvominen valmistaa äitiä tuleviin yösyöttöihin, katkonaisiin yöuniin ja heräilyyn niin tirvaisen - väittäisin neljän vuoden pätkäöiden valmentaneen mua siihen hommaan ihan tarpeeksi. Mutta mikäs tässä. Pitäähän sitä jostain valittaa.

11 kommenttia:

 1. Höh, mä muistan ton esikoisen odotuksesta. Yhdistettynä kamalan villiin painajaisiin. Tsemppiä! Se katsos valmistaa sua sitten niihin.. Eiku (vitsi). Niihin yöheräilyihin ei muuten valmista mikään määrä valvomisia.

  Oot jo niin pitkällä! Saanko jo etukäteen toivoa postausta missä kerrot miten toivuit tästä kolmannesta raskaudesta? Ei tarvitse olla siis mikään visuaalinen elämys siitä miten maha pienenee, ehkä enemmän sellainen miten sen koet oman pääsi sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, just eilen päivitin Facebookkiin mun hurjan villeistä unista, missä mm. reppureissasin Heikki Silvennoisen kanssa (joka suuttui aina kun siltä pyydettiin Kummeli-imitaatiota). Joten joo, yöt on aika villejä, hereillä tai unessa.
   Ja saa toivoa - sellaista varmaan on luvassa ilman toiveitakin :D. Mutta lupaan, ei mitään "näin tikit sulivat"-kuvareportaasia...

   Poista
 2. Muigee masu.

  Se on kyllä kerrassaan ärsyttävää tuo yövalvominen. Ehkä sen just kestäis, jos ei elämässä olisi päivisin mitään velvoitteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi ne velvoitteet loppuvat 3.6.ja sen jälkeen voin koomailla… juosten 2-vuotiaan sekopään perässä. Mutta noh, ainakaan ei tarvitse liikaa vaivata aivojaan, se jo tuo vähän lohtua. (Ja mielessä siintää ne 3 arkipäivää viikossa, jolloin mulla on 6 tuntia aikaa nukkua päiväunia vauvan kanssa, ooh ja aah).

   Poista
 3. No onhan se nyt jumalauta ensinnäkin perseestä ja toiseksi vielä nurinkurista, että yövalvomisiin muka valmistaudutaan valvomalla. Eli väsyttämällä itseä etukäteen. Eipä paljon lohduta valvojaa tuollainen selitys, koska eihän siinä ole mitään järkeä :D

  Mutta hei ihanaa että sä voit muuten hyvin! Ja ihanaa että palasit pitämään blogia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Eeih, pitää tulla kommentoimaan sitä traagista siivousepisodia… Yyh!).

   Joo, onhan tää perseestä - tosin viime yönä nukuin poikien kanssa ja siellä oli pimennysverhot ja olin hereillä VAIN n. 35 minuuttia! Olo on melkein levännyt. :D Eipähän pääse silmäpussit kutistumaan.

   Poista
 4. Hah. Mainostin kyllä isomman synnyttyä kaikille, että mikäs tässä, kun saa vihdoinkin nukkua... Että tiedän tunteen jne. Pelasin silloin ekan kerran ikinä "tietokonepelin" läpi ja vielä autopelin (pädillä). Mutta ei se siis valmistanut mitenkään mihinkään paitsi ehkä siihen, että oppi vastaamaan "ihan hyvin" eli valehtelemaan, kun ei jaksa noita "neuvoja". Otan osaa, enää 10 viikkoa (tai _muutama_ enemmän) ja sit on uudet haasteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietokonepelit! :D No, ois mulla siis ihan oikeasti to do-listalla vaikka mitä. Mutta toi kello 3 on vähän huono hetki alkaa touhuilemaan. Enkä siis enää julkisesti (blogia ei lasketa) jaksa asiaa kauheasti mainostaa, koska en kestäisi kaikkia "juo lasi lämmintä maitoa"-tason vinkkejä, vaikka hyvää tarkoittavatkin.

   Poista
 5. Mä suosittelen ottamaan jonkun opiskelusetin tähän: raskauden vuoksi unettomat yöt on ihan parhaita kaikenlaisiin raportteihin. Ikinä en oo ollut niin tehokas kuin 10 viimeisen raskausviikon öinä.
  Päivistä ei sitten puhutakaan mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mä oon välillä yrittänyt motivoitua öisin tekemään jotain muutakin kuin lukemaan kännykällä vauva-foorumeita :D. Mutta noi meidän apinat alkaa olla aamuyöllä niin herkkäunisia (ja kodin äänieristys 0) että kannattaa pysyä liikkumattomana, eikä mielellään hengittää.

   Poista
 6. Kun näin otsikon niin mietin et miks sä haluat avautua sun ystävän unettomuudesta. :D Makes more sense now... En osaa nyt ottaa mitään kantaa unettomuuteen, koska se on mulle niin vieras asia. *kop kop* Mutta tulipa tässä mieleen (sori jos et oo samaa mieltä) mut miten hitossa sun raskausviikot menee noin kovaa vauhtia?! Vastahan sä ees kerroit siitä duon laajentamisesta trioksi... :O

  VastaaPoista

i Digame !