18.6.2014

TSUIDA DUIDA, OSAATSÄ UIDA?

Yritän vastustaa kiusausta olla kirjoittamatta ironista alustusta Suomen vähälumisesta kesästä, talvirenkaista juhannusreissuun jne., koska olette varmaan huomanneet itsekin että säät eivät ole oikein suosineet rantalomailua vaan on pitänyt keksiä vaihtoehtoisia virikkeitä seiniä pitkin kiipeäville apinoille. Ostimme kesäpassit (25 euroa, kesä-heinäkuu) SnadiStadiin sekä sitten on vakioviihdyke; uimahalli.

Mä yleensä harvoin saan omasta suoriutumisesta mitään superäiti-kicksejä, mutta uimahallivisiitit kun suhdeluku on 2 lasta yhdellä (hitaalla ja kömpelöllä, huom!) aikuisella tuntuvat aina melkoiselta uroteolta - ja yleensä palkitsen itseni ruhtinaallisesti munkilla uimahallin kahviossa kun olen saanut lapset elävinä ylös altaasta, puettua ja terveellisen purkkiruoan pariin. 

Meillä uintikeikat sujuvat pääosin upeasti, koska pojat ovat uimahallireissuista niin onnessaan etteivät muista käyttäytyä huonosti. Asiaa helpottaa se, että kumpikin pysyy pinnalla kunhan laittaa tarpeeksi kellukkeita ja toinen ymmärtää uhkailua, lahjontaa ja kiristystä. Kynnys lähteä yksin tuhoduon kanssa oli aika korkea, mutta nyt tuntuu että uimaretkellä pääsen helpommalla kuin kotona. 

Jaan muutaman käytännön vinkin, jotka ovat toimineet meillä:
- Oli kyse uikkareista tai vaatteista, pue aina itsesi ensimmäisenä (ja vastaavasti riisu viimeisenä). Suihkusta allasosastolle karkaava naku taapero herättää huomattavasti vähemmän pahennusta/huvitusta kuin alaston äiti ja uikkareissa riehuva lapsi.
- Meillä lasten maksimiaika altaassa on yleensä tunti. Sen jälkeen alkavat huulet sinertää ja ote lipsua (ei vain äidillä) ja hukkumisriski kasvaa. Peseytymisprojekti ja saunominen on huomattavasti mukavampaa kun lapsi ei ole hysteerisen yliväsynyt.
- Vaikka suunnitelmissa olisi hyödyntää uimahallikahvion palveluita, kannattaa jo pukukoppiin varata evästä. Rusinat, banaanit ja ehdottomasti juotavaa. Lapsen voi tarvittaessa lukita tyhjään kaappiin syömään siksi aikaa että äiti ehtii pukeutua. Vaippaikäiselle kannattaa varata vaippa myös kotimatkalle, tosin tämänkin oppii yleensä kerrasta (kun ensin maksaa 15 euroa uimavaipasta kun ei muitakaan vaihtoehtoja ole). 

Me käydään pääasiassa Vuosaaressa sekä Mäkelänrinteen uintikeskuksessa. Muutama sana näistä lasten kanssa testatuista halleista:

Yleensä arkisin tosi hiljainen! Kätevästi useampi lastenallas (joista yksi vähän syrjässä, ettei tarvitse hävetä lastensa tai omaa räpiköintiä), ja hyvä valikoima erilaisia uimapatjoja ja leluja. Kahluualtaassa kivoja vesisuihkuja ja naisten suihkuilla kätevä allas, johon voi laittaa lapset talteen peseytymisen ajaksi. Ja jos on vilukissa niin kuin minä eikä halua palella maauimalassa niin Vuosaari on auki koko kesän, huraa!

Poikien suosikki, koska on iso, siellä on paras vesiliukumäki sekä "terapia-altaassa" kuplia, vesisuihkuja ja hierontaa. Yksi iso lastenallas (jonka joutuu usein jakamaan uimakoululaisten kanssa), kahluusyvyinen allas josta löytyy se liukumäkikin sekä terapia-allas. Minäkin pidän, tosin ruuhka-aikoina ryysis ahdistaa ja kuopuksen itsetuhovietti herää henkiin kun se näkee ns. aikuisten puolen…

Vaikka onkin fyysisesti meitä lähinnä, niin täällä tulee käytyä vähiten. Suihku- ja pukutilat usein tosi likaiset, ja jostain syystä täällä viihtyvät Itä-Helsingin pervot. Sinällään hyvät fasiliteetit lapsille (vesiliukumäkiä!), etenkin vähän isommille, mutta ei vaan ole vakuttaanut lapsiystävällisyydellään.

Mun ensimmäinen uintikeikkani Ompun kanssa oli vähän virhearviointina Kallion uimahalliin, jossa käyn aikuisseurassa vesijuoksemassa aina kun ehdin (eli viimeksi vuonna 2012…). Vain yksi lastenallas, ja sekin sen verran syvä ettei taaperoystävällisyydellä voi kehua. Olen kuitenkin varautunut, että kunhan esikoinen saavuttaa uimakouluiän - ehkä jo tänä syksynä - niin voidaan alkaa taas hengailla Hesarilla, joka pienestä koostaan huolimatta on oikein mukava uimahalli. PS. Uskalsin laittaa tämän kuvan sukeltavasta lapsesta vastoin omia periaatteitani, koska en itsekään tunnista kumpi vesipedoista siinä on. 

8 kommenttia:

 1. Eka kommentti vissiin hävisi jonnekin :) Eli mukavia vinkkejä, hauskoja ja tarpeellisiakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos näistä on iloa. Säästän mielelläni muita äitejä siltä että juoksee tissit heiluen allasosastolla… Siis jollei erityisesti pidä viuhahtelusta.

   Poista
 2. Ihana kuva! <3 Ja tosi hyvät vinkit. Me uskallettiin mennä uimahalliin varmaan eka kertaa kun tyyppi oli täyttäny jo kolme ja ymmärsi jotain kiristyksen ja lahjonnan päälle (oon vähän vesihysteerinen, luulen sen varmaan hukkuvan juomalasiinkin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on uimarantaan vain parisataa metriä kotiovelta, ja siellä annan lasten läträtä aika vapaasti (tosin tänä kesänä varmaan vaan mökötetään sillä, kiitos sääjumalat…). Mä uin itse lapsena kilpaa monta vuotta ja vedestä tuli vähän turhankin tuttu ja tylsä elementti, kun vois varmaan pitää vähän tiukempaa uimakuria.

   Poista
 3. Pirkkolassa on myös hyvä uimahalli. Yleensä aika rauhallinenkin. Siellä on kaksi lastenallasta, vesiliukumäki ja hyppytorni :) Pirkkolaan pääsee mm bussilla 550.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kiitos muistutuksesta - olin unohtanut koko Pirkkolan vaikka siellä oli monta kertaa viikossa uimatreenit lapsena, ja nytkin menen työmatkalla siitä ohi! Mielikuvissa vaan se hallille vievä ylämäki on jotain Himalajan tasoa… Osaatko sanoa jotain siitä kesäuimapaikasta, Plottiksesta tms?

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä! Minäkin käyn tyttöjen kanssa paljon uimassa. Monesti olen vähän kateellinen puuhista mitä siellä voi lasten kanssa tehdä! ;) Mutta uida se voi täälläkin, ja meillä on hyvä uimahalli. Juuri samana päivänä olin minäkin pitkästä aikaa tyttöjen kanssa uimassa, pakollinen puolenvuoden vauvatauko! Ja arvaappa mitä! Ne puki uimisen jälkeen vaatteet päälle, hetkessä ja ihan ite! Hiukanko olin hämmästynyt:D Ne siis kasvaa! Tytöt on nyt 3,5v ja kk päästä 5v!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä 2-vuotiaan kontribuutio on lähinnä kuivattaa itsensä juoksemalla karkuun, mutta 4-vuotias on jo ihan hyvää seuraa - paitsi että saunassa aina pitää vähän valittaa, mutta eiköhän se siitä karaistu :D. Mä odotan aikaa kun edes kaksi isointa hoitavat itsensä, tosin saa nähdä millaisella kokoonpanolla me päädytään vauva/sisarusuintiin.

   Poista

i Digame !