27.6.2014

TUHANNEN TURKUNEN, VOL I.

Olen saattanut joskus aiemminkin tunnustaa rakkauteni, mutta sanon sen nyt vielä kerran: rrrrakastan Turkua. Tähän liittyy mystiikkaa ja uutuudenviehätystä, sillä olen päässyt aika harvoin käymään tuolla entisessä pääkaupungissa. Niinpä vaatimalla vaadin, että tämän kesän todennäköisesti ainoaksi jäävä perhematka suunnataan vaihteeksi länteen eikä vanhaan kotikaupunkiini Tampereelle.


Matkat optimoitiin VR:n Veturi-etuohjelman kautta niin, että meno-paluun hinta varsin miellyttävällä Intercity-junalla oli koko perheeltä yhteensä 36 euroa. Ei paha. Hotelliksi valikoitui S-etukorttilaisena perinteisen Hamburger Börs-hotellin serkku City Börs, jossa siis ollaan itse päähotellista tien toisella puolella samassa rakennuksessa Sokoksen kanssa (ruotsinlaivatunnelmaa!). Hamburger Börsin palvelut, kuten saunat ja aamupalat, ovat käytettävissä - kunhan jaksaa kävellä tien yli. Vähän omenahotellimaista, mutta ei haitannut meitä.


108 euron hintaiseksi huone oli erittäin jees. Karu pelkistetyn skandinaavinen, joka oli sopivan tilava niin että Pampulan pinnasänky sekä Ompun lisävuode mahtuivat mukavasti. Tyhjä jääkaappi sekä mikro heti oven ulkopuolella, kätevää! Mutta sitten se valitus; olin jo ennen varaamista varmistanut, ettei hotelliin kuuluisi pahasti meteli viereiseltä kauppatorilta tai alakerran ravintoloista. Ei kuulemma, lupailivat lapsiystävällisyyttä ja hiljaisia yöntunteja. Kuitenkin valvoin vielä yhdeltä kuuntelemassa jotain jäätävää ambient-teknojumputusta (oli muuten huonot tyynytkin). Argh. Sen lisäksi lisähaastetta tarjosi karkaileva kaksivuotias: Huoneen ovea ei saanut taka- eikä turvalukkoon, joten Pampula pääsi estottomasti juoksentelemaan käytävään. Muuten kaikin puolin jees, ja tuosta metelistä laitoin reklamaation hotelliin. Vastausta odotellessa.


Jos yksi asia on, mitä Turusta haluaisin Helsinkiin on ravintolat ja kahvilat. Okei, me ei tietenkään kovin hyvin päästy niitä testailemaan mutta valikoima näytti monipuoliselta ja houkuttelevalta. Joen rannassa oli useampi paikka, jonka terassille voisin kuvitella itseni lounastamaan (ilman lapsia, kiitos). Ensimmäisenä iltana päätettiin Muumimaailman jälkeen hakea suosiolla pizzaa hotelliin, ja Mamma sekä muutama muu natiivi suosittelivat Pizzariumia kauppatorin toiselta puolelta - sijainti ankeassa kauppakeskuksessa, mutta autenttinen italialainen pizzapalabaari ja mitkä pizzat!

Lapset saivat tyytyä purkkiruokaan kun aikuiset herkuttelivat ihanilla pizzoillaan - kiitos vielä vinkistä kaikille jotka tätä suosittelivat! Vaati suunnattoman määrän itsehillintää (sekä hirveän kiireen) etten hakenut kotimatkalle paria eväspalaa Hansakorttelista.

Toisilla oli vähän ankeampi ateria.
Seuraavana päivänä treffattu Täti-ihminen antoi kyllä monta maukasta vinkkiä Turun ravintolatarjonnasta, mutta hieman nolosti päädyttin lopulta kahden kierroksilla käyvän kakaran kanssa niinkin tasokkaaseen paikkaan kuin Rossoon. Se vähän hävetti, etenkin kun kaupungista riippumatta ketjun kokeilta puuttuu ammattiylpeys, ja sitä kompensoidaan mustapippurilla. Samalla rahalla olisi voitu testata vaikka monen suosittelema Panini. Reissussa syötiin myös paljon jäätelöä, ja eväitä (note to self: K-Supermarketeissa on hämmentävä kyky ylläpitää surkeaa valikoimaa neliöihinsä nähden, myös Turussa).


Koska en osaa tiivistää vaan olen toivoton jaarittelija, tulen raportoimaan matkan muista osa-alueista myöhemmin - nyt nauttimaan jalkapallovapaasta illasta! Halleluja!


6 kommenttia:

 1. Mä tykkään kans Turusta. En ole siellä asunut ikinä tai tehnyt siellä muutakaan mieleenpainuvaa mutta tykkään vaan. Sinne kun menee niin tulee aina vähän koti fiilis. Asuu siellä tärkeitä tyyppejäkin että varmaan se auttaa.

  Meillä on perinteinen Turun visiitti pian. Sinne linnaankin olen hinkunut mennä jo parina kesänä. Onko sinne "helppoa" (se kun harvemmin on helppoa) pienten lasten kanssa mennä, jos on kevyet rattaat mukana? Anyone?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turussa asuu ainakin törkeän monta mahtavaa bloggaajaa!
   Me oltiin Linnassa (kuten kaikki huomasivat Instagramissa), ja rattaat jouduttiin jättämään sisäpihalle. 2 v 4 kk jaksoi kuitenkin tosi hyvin portaista ja ahtaista käytävistä huolimatta (kunnes ei enää jaksanut, mutta se johtui päiväunien puutteesta enemmän kuin puitteista). Koin siis yllättävän helpoksi. Ehkä joku mielenhäiriö tai Turun aiheuttamaa harhaisuutta.

   Poista
  2. Jes, kiitos tästä! Ehkä mekin uskalletaan, ainakin tuon isomman kanssa :)

   Poista
  3. Mä olin tästä(kin) positiivisesti yllättynyt - mielenkiintoinen kohde, ja lapsimyönteinen (lapsiystävällinen on ehkä liioittelua kun on kapeita käytäviä ja aika usein joutui sanomaan että "älä koske, älä mene sinne", mutta menisin kyllä uudestaan. Myös sen 2-veen kanssa, kunhan olisi nukkunut ne päiväunensa).

   Poista
 2. Jes, mahtavaa, että Turku maistui! Se Panini on kyllä kiva paikka. Eilen just käytiin koko possen kaa siellä. Se on profiloitunut tosi lapsiystävälliseksi paikaksi, vaikkei siltä näytäkään. Siis hyvällä tarkoitan. Semmonen ihan yhtä "rendikäs" paikka kuin muutkin, mutta jotenkin matalan kynnyksen paikka lastenkin kanssa. Ja hyvää ruokaa! Turku on viime vuosina nostanut ihanasti päätään noiden kauniiden yksityisten kahviloiden ja ravintoloiden kanssa. Ennen kun oli vaan TOK:n ketjupask..paikat ja pari pientä. Nyt TOK on ottanut köniin jätti-Amarillojensa kanssa ja pikkupaikat vie ihan kuusnolla. Jokiranta Tintåineen ja Vähätoreineen (kirjaston edessä) on ihan uudestisyntynyt ja upea. – Aika yllättävän positiivinen näkemys nyt mulla, ku aikasemmin tällä viikolla ärsytti vaan koko Turku, koska haluan matkoille! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua hävettää aina toi ketjupaikkojen valitseminen - samalla rahalla (usein jopa halvemmalla) tukisi jotain itsenäistä yritystä, jossa olisi YRITYSTÄ, eikä tollaista kamalaa mustapippurilla pilattua 12 euron lohikeittoa ankeassa ympäristössä. Noloa.
   Ja oma kotikaupunki saa ärsyttää! Teidän kotikulmista tuli mieleen Portugali, jotenkin Lissabonissa ja Portossa löytyy samanlaisia joenvarsialueita, ja tämä ei voi olla kuin hyvä asia!

   Poista

i Digame !