1.7.2014

TUHANNEN TURKUNEN, VOL II.


Kaksipäiväisen Turun valloituksen ensimmäinen osa oli itseoikeutetusti omistettu Muumeille. Jo ennen reissuun lähtöä Foreca tiesi kertoa meille, että saappaat kannattaa pakata mukaan - uikkarit jäivät tosiaan  turhiksi, vaikka hotellilla olisi päässyt kyllä pulahtamaan (harkitsimme myös sadepäivän käyttämistä Caribiassa kellumiseen, mutta kulttuurikohteet veivät voiton). Onneksi heti aamusta saatiin vähän leikkiseuraa - ensimmäisenä iltana paikallisoppaana toimi Taikinanaama, joka auttoi shoppailemaan täydelliset verkkarit miehelle, seuraavana päivänä Täti-ihminen esitteli Turun ehdottoman valttikortin: KIRJASTON.


Mehän rakastetaan kirjoja ja kirjastoja, mutta ei silti ensimmäisenä tulisi mieleen mennä uudessa kaupungissa hengailemaan kirjastoon. No Turun pääkirjastoon, joka on ihan keskustassa (epistä!) kannattaa mennä hengailemaan, jo pelkästään My Little Pony-kokoelman takia:


Lapsiin teki vaikutuksen lattialuukut, joista näki palautettujen kirjojen kulkevan, ja muutenkin ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva lastenosasto lumosi aikuisenkin valikoimallaan, sisustuksen yksityiskohdilla sekä modernilla otteella -  en tiedä järjestetäänkö kirjastossa paljon satuhetkiä ja muita lapsille suunnattuja spektaakkeleita, mutta tilat suorastaan vaativat ohjelmanumeroita. Suosittelen, muulloinkin kuin sadepäivinä!

Liukuhihnakirjasto.
Loppupäivän ohjelma aiheuttikin ongelmia, lähinnä siksi että satoi. Aivan helvetisti. Alunperin olin valmistautunut suuntaamaan Kupittaalle Seikkailupuistoon, jonka veroista ei kuulemma löydy muualta Suomesta, mutta se suunnitelma hylätiin. Omppu osasi odottaa ajelua Jokke Jokijunalla, joten Auranjoen rannasta sitten hypättiin (tai no koska myös rattaat tulivat kyytiin, on "hyppääminen" vähän liioittelua) Joken kyytiin - koko päivän toimiva perhelippu maksoi 12 euroa (paitsi plussakortilla kympin, ja vain käteinen käy!).

Pupun ja hiiren mielestä hienointa Jokke Jokijunassa oli Hesburgerin hampurilaismainos katossa.
Joken kyydillä päästiin sekä Forum Marinumille (missä esikoinen kävi isänsä kanssa koeajamassa veneitä, eikä kumpikaan osannut arvioida paikkaa sen tarkemmin) että Turun linnaan, jonne mentiin Pampulan päiväuniaikoja uhmaten.


Kaksi opiskelijaa hysteerisine lapsineen pääsi sisään 10 eurolla, eli hinnasta ei voi valittaa. Muutenkin se, mitä ehdittiin nähdä (kierros piti lopulta jättää kesken koska kuopus sai sellaisia itkuraivareita, että elinikäinen porttikielto linnaan ei ollut kaukana) oli positiivinen yllätys. Okei, käytävät ovat toki ahtaat, siellä on portaikkoja ja tasaisin väliajoin pitää sanoa että "älä mene sinne, älä koske siihen" mutta noin yleensä linna museoineen oli lapsiystävällisempi kuin odotin, ja 2-vuotiaankin mielestä ilmeisen kiehtova kohde.Ensi kerralla tuonne varataan ehdottomasti enemmän aikaa, parempi ajoitus ja vähän evästä. Tutkittavaa  ja ihmeteltävää riitti, suosittelen. En tiedä miksi mulla oli mielikuva tylsästä kivikasasta, mutta tämähän oli hieno paikka ja perusnäyttely toteutettu toimivalla tavalla. Pisteet Turun linnaan!

"Jos et nyt tottele niin äiti laittaa sut rautoihin".
Sen jälkeen Turun matka huipentui kaiken kastelleeseen kaatosateeseen, muutamaan kierrokseen Jokke Jokijunalla sekä lahjakortin tuhlaamiseen Stockmannilla, joka teki (ehkä legolahjonnan ansiosta) lähtemättömän vaikutuksen Omppuun. "Hyvät hyssykät, miten hieno paikka!". Mä olisin keksinyt tekemistä useammaksi päiväksi - voisiko esimerkiksi joku käydä mun puolesta katsomassa tämän näyttelyn?- ja suosittelen värväämään jonkun paikallisen bloggaajan sherpaoppaaksenne Turkuun! Mahtava kaupunki, ja ihan kivoja ne turkulaisetkin oli!

16 kommenttia:

 1. Äiti laittaa sut rautoihin - hahahaa :) Ja vitsit, mä oon käynyt Turun linnassa viimeeksi joskus ala-asteella luokkaretkellä, että voisi tosiaan tehdä jonkun kesäisen retken linnaan tänä vuonna. Ihan kuule kiitos sinun ja tämän postauksen tuli sellai fiiwis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli aika monta kätevää tapaa saada pidettyä taapero aloillaan :D. Harmi ettei 2-vuotias kauheasti ymmärrä mun uhkailujen päälle.
   Mutta suosittelen retkeä, olen kyllä ihan Turku-hullu tätä nykyä!

   Poista
 2. Nyt tekee entistä enemmän mieli lähteä Suomiturneelle. Mä en vaan millään saa tuollaisia aikaiseksi. Vaikka mulla olisi käytössä meidän auto ja kaikki!

  Huikea ponikokoelma muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auto ois luksusta, mutta niin ois kyllä ajokorttikin… :) Mä keksisin kyllä sata kivaa kohdetta Yyteristä Porvooseen mutta nyt rajoittaa tää pullea olomuoto, talous sekä tietysti just se, että 4 tuntia millään julkisella liikennevälineellä näiden bimbojen kanssa ei ole kovin miellyttävä kokemus.

   Poista
 3. "Ihan kivoja ne turkulaisetkin oli!" Aaaaaw <3 Säkin olit ihan kiva! ;)

  Sen verran nyt masennan jo autoaan pakkaavia Turkuunmatkaajia, että tuo ponikokoelma ei ole pysyvä, vaan pääkirjaston lastenosastolla on näyttelypaikka lasten omille näyttelyille - useimmiten ovat juuri lelukokoelmia. Tuo on siis yhden lapsen ponikokoelma - taustoitettuna historiallisine ja tuotannollisine referensseineen. Kröh.

  Mutta hieno paikka! Suosittelen aina ja kaikille. Ja vienkin, jos vain voin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis turkulaisilla viittasin kaikkiin muihin turkulaisiin - TE TUTUT olette enemmän kuin ihan kivoja! Daah!

   Koskahan siellä näyttely vaihtuu? Ponit oli kyllä parhautta.

   Poista
  2. Jaa-a, ehkä parin kuukauden välein? Ponit on kyllä olleet siellä jo aika kauan, eli eiköhän pian nähdä jonkun muun perheen veronpalautusten käyttökohde :D

   Poista
 4. Voi vitsi, mun pitää roudata lapsi tonne kirjastoon. Se kun tykkää kirjastoista muutenkin.

  Seikkis on kyllä mahtis puisto. Meidän majapaikka (=lapsen isovanhemmat) asuvat sen vieressä, joten lapsi viettää siellä rutkasti aikaa joka reissulla (isovanhempiensa kanssa pääosin ;)). Viimeisimmällä reissulla pisti silmään, että jestas kun siellä olikin paljon lapsia (näin Länsi-Helsingin autioihin leikkipuistoihin tottuneelle ja tää lapsirunsaus oli siis kiva asia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt mua harmittaa entistä enemmän Seikkiksen missaaminen. Onko se muuten kokonaan aidattu? :D Onneksi on jotain mitä odottaa, voi suosiolla suunnitella lisää reissuja Turkuun!

   Poista
  2. Ei ole kokoaan aidattu. Sen sijaan siellä on korkeita kiipeilypaikkoja ja liukkaita vesiesteitä, joten teille vasta ensi vuonna ;D (Eikä noilla keleillä olisi kannattanut kenenkään muunkaan.)

   Ensi kerralla!

   Poista
 5. Tuo kirjasto! Minuun tekisi vaikutuksen tuo luukku! :D t.ihminen joka edelleen välillä haaveilee työskentelevänsä kirjastossa.. olisko esilukija ammatti... :D siis esilukisin kirjat ennenkuin ne laitetaan hyllyyn ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä voit ehdottaa paikalliseen kirjastoon tollaista sensuuritädin tehtävää? Tai kustantamoon vapaaehtoiseksi koelukijaksi? Ehkä ihan kauheasti rahaa ei tällä lukuhimolla kyllä onnistu tekemään...

   Poista
 6. Kiinnostavaa. Kiitos sinun olen nyt huomattavasti viisaampi, jos mekin joskus Turkuun retkeiltäisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ilo sivistää. :) Ja Turkuun kannattaa retkeillä!

   Poista
 7. Olitte sitten täällä, jaahasvainiin! :D

  Linnassa käynti mullisti pariksi viikoks meidän uhkailurepertuaarin, lapsi pelkäs vankilaosastoa niin paljon ja tottelemattomat lapsethan sinne sitten viedään. Pitänee käydä pian uudestaan muistinvirkistysreissulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kuinka kätevää, ja linna vähän lähempänä joten siinä on vähän uskottavuuttakin kun sillä uhkailee.
   Ja kuule, mä yritin lietsoa sun personaltreenattavaa herkkujen kimppuun mutta se hiton salimuija osti vaan jotain mehukeittoa, ettet sä suutu! :D

   Poista

i Digame !