29.8.2014

SOSEKOULUSSA


Martat rules!
Meidän paikallisessa asukastalossa nimittäin Varhainen tuki ja Martat järjestivät yhdessä vauvanruokakurssin, missä ihan kädestä pitäen opetettiin soseiden tekoa. Koska nyt kolmannella kerralla olen päättänyt oman jaksamisen ja ehtimisen salliessa ruokkia vauvan ihan omatekoisilla soseilla - onhan meillä kodinkonekin ihan sitä varten, kuten mainostin.


Kurssin alussa oli lyhyt teoriaosuus, joka meni multa hieman ohi koska jouduin jahtaamaan karkailevaa keskimmäistä. Onneksi suositukset, sormiruoat ja rajoitukset ovat jo aika hyvin tiedossa, enemmän olen hukassa käytännön toteutuksen kanssa - kunnes kurssilla selvisi, että "bravuurini" kasvissosekeitot toimivat vauvalle hyvin ennen suolaa ja kermaa. Oppia ikä kaikki. Sen lisäksi kurssilta sai pienen reseptivihon ja muuta materiaalia kotikokeilujen tueksi.


Yhteistuumin kurssilaiset kokkasivat soseita, kiisseliä ja peltileipää. Nämä sai muuten myös syödä tämän mainion (ja ilmaisen!) kurssin päätteeksi. Sain sen verran itsevarmuutta, että uskon selviäväni perunoidenkeitosta. Sen sijaan pohdintaa vaatii se, missä ja miten mömmöt säilötään kätevästi (jääpalamuotit on meillä no-no). Mutta toivon, että musta tulee sellainen sosemestari joka osaa näppärästi jalostaa vauvanruoan päivälliseksi koko perheelle, eikä enää lähdetä lasipurkkirumbaan.


Tästä innostuneena olen harkinnut muitakin Marttojen kokkauskursseja, kuten esim. perusruokakurssia.
Tai vegaaniruokakurssia, leivontaa lapsen kanssa tai kalankäsittelyä. Onko jollain kokemuksia näistä?

11 kommenttia:

 1. Huippua Martat!
  Minä pakastin soseita minigrip minimmissä pusseissa, ei tarvii pesurallia hygienia hössötystä ja sen pussin saa aika hyvin ilmatiiviiksi kiinni. Laitoin pussin lasin päälle auki (miten tämän selittää) että pussin suu pysyi käännettynä auki lasin ympärillä... Se auttoi tahmeiden soseiden pussitusta. Teen kyllä samoin marjojen pussituksessa.
  No niin innostit minutkin marttaneuvoilemaan :D! Mut yks idea säilytykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sillä soseikäisellä enää mitään keittämällä desinfioituja purkkeja tarvitse käyttää? Mä ainakin säilöin soseita niihin lasisiin pilttipurkkeihin, jotka oli ihan astianpesukoneesta tulleita, ja laitoin ihan sen metallisen kannen siihen takaisin, vaikka olen nähnyt tähän tarkoitukseen myytäviä kansia kaupassa. En ole ihan hahmottanut, että miksi niitä pitäisi ostaa, kun se metallinen pysyy kyllä siinä päällä ihan oivasti vaikkei sitä niille kierteille enää saakaan.

   Joku tossa alempana kirjoitti, että lasipurkit voi pakastaa kerran. Miksi? Mä kyllä olen pakastanut montakin kertaa. Ehjinä on pysynyt ja lasista nyt ei koskaan irtoa mitään, joten kiinnostaisi tietää mikä tässä nyt sitten on taustalla.

   Mä olen kyllä aina juhlinut, kun on päästy syömään samaa sapuskaa koko perhe. Toi soseralli on kyl sellasta -noh- soserallia. :D

   Poista
  2. Okei, jes, lasipurkkejahan meiltä löytyy. Olen oikeasti säälittävän uusavuton keittiössä - vähän on edistytty niistä ajoista, kun ruokalista koostui pestopastasta ja pakastepizzasta, mutta yhä kyllä tietyt käytännön jutut vaatii googlailua ja hätäapua bloggausystäviltä.
   Ja soserumba, juu, ei kutsu. Unohtelen koko ajan vauvan oikean iän ja meinaan tarjota sille mustikkaa, banaania tai pullaa. Ups.
   Kiitos neuvoista, naiset! (Oletan että pilamikin on bööna).

   Poista
  3. Saatan toki olla moderni mies, joka on hoitanut perheen lasten ruokahuollon kuten kunnon 2000-luvulla eläneen miehen kuuluukin! Siinä vaippojen vaihdon, siivoamisen, silitämisen, leikkimisen, laulamisen, askartelun, pottatreenauksen ja pipin pois puhaltamisen ohessa. ;)

   Poista
 2. Miksi jääpalamuotit on no-no? Vastustatko sitä muovia? Löytyisikö sellainen myrkyttömästä matskusta tehty?

  Mä käytin alussa jääpalamuotteja ja sittemmin BPA-vapaita desilitran vetoisia pakastusrasioita. Sen kokoiset annokset voi jäähdyttää ja pakastaa metallisessa muffinsivuoassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu harrastaa jäiden tekemistä ja syömistä (täyttää siis itse jääpalamuotin, pakastaa ja sitten laittaa omaan mukiin ja ihmettelee sulamista). Sen lisäksi epäilen että lopulta löytäisin pakastetut sosesatsit sen vesilasista sulamasta… Ei siis mitään periaatteellista tai ekologista, sori! :D
   Pakastusrasiat, pilttipurkit ja minigrippussit, on mulla tässä opettelemista.

   Poista
  2. Selvä :-D Meilläkin jääpalamuotit on löytäneet tiensä Aikavarkaan omaan keittiölaatikkoon, mutta nyt olen alkanut hivutella niitä pois sieltä yhden kerrallaan, koska varmaan tuossa lokakuussa alan lusikoida niihin taas bataattia sun muuta.

   Pilttipurkkeihin en ole koskaan uskaltanut kajota, vaikka se myrkyttömin vaihtoehto olisikin, koska pelkään lasin hajoavan. Tässä suhteessa muovi rulaa ja koitan olla ajattelematta, mitä noista muoteista ynnä muista irtoaa kuumaan soseeseen... Olen vähän sellainen, että jos alan miettiä liikaa, muutun elämää pelkääväksi kemikaalifoobikoksi.

   Poista
 3. Toi oli kiva kurssi!

  Mä käytin ensin silikonisia jääpalamuotteja ja annoskoon kasvaessa sitten mini-minigrippejä ja niitä lasisia purkkeja joita kertyi kuitenkin vaikka suuri osa tehtiin itse (ne voi pakastaa kerran).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä neuvoista! Logistisesti helpointa olisi varmaan pestä noita lasipurkkeja, niitä kun tosiaan kertyy jo hedelmäsoseistakin.

   Poista
 4. Meillä oli myös ne pienimmät annokset minigripeissä, niissä pikkupusseissa ja sit ostin cittarista sellaisia vauvanruokapurkin kokoisia muovipurkkeja jotka kesti mikron ja astianpesukoneen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, hyvä syy mennä Cittariin (mulla on supermarket-perversio, rrrrakastan Prismoja ja Cittareita, kun niihin ei oikein autottomana ikinä pääse). :) Thanks!

   Poista

i Digame !