30.9.2014

LAPSET TEATTERISSA


Pari viikkoa sitten alkoi Operaatio Kulttuurikelpoiset Kakarat. Lämmittelyksi käytiin paikallisessa kirjastossa katsomassa nykytanssiesitys, joka upposi lapsille - jopa Pampulalle, vaikka se vaatikin pari paikanvaihtoa… Lauantaina siedätyshoito sai jatkoa, kun kutsu kävi Itäkeskuksen Stoaan, Teatteri Rollon Pelkkää Pahvia!-esitykseen.


Olin jo pitkään haaveillut yhteisestä teatterielämyksestä Ompun kanssa, ja nyt päästiin kerralla koko perhe testaamaan teatteria. Tosin Pampulan keskittymiskyky riitti puoleen 40 minuutin esityksestä, ja vastaavasti viimeiset 10 minuuttia Omppu 4 v 4 kk pyöri penkissään ja vaati aikuiselta innostusta jaksaakseen loppuun asti. Parhaiten koko show'n läpi kesti siis vauva. Mutta teatterin oma arvio 3-10-vuotiaiden kohderyhmästä lienee erittäin hyvä arvio.


Pahvilaatikkokulisseihin rakennettu, pitkälti verbaliikkaan ja rytmiin perustuva esitys toimi mainiosti, ja oli hyvä osoitus siitä miten lapsia varten ei tarvita mitään Broadway-spektaakkelia vaan mielikuvitus jatkaa pahvilaatikkojen luomaa ympäristöä. Kaikki kolme näyttelijää olivat sympaattisia ja hauskoja, ja improvisoivat vauhdikkaasti lasten huutojen pohjalta.


Lapsiyleisöä ei tarvinnut erityisemmin lämmitellä, vaan tenavat olivat heti mukana huutelemassa - tällä kertaa se lieneekin toivottua teatterikäytöstä. Aikuisille parasta viihdettä olivatkin ne matemaattisesti lahjakkaimmat lapset, jotka turhautuivat näyttelijöiden epäonnistuessa kerta toisensa jälkeen laatikkojen laskemisessa. Yleensä hieman varautunut Omppukin innostui irrottelemaan, ja se oli näin äidin näkökulmasta varma merkki siitä että ei tuputeta teatteria turhaan lapselle.


Nuorimpien katsojien kannalta 10 minuuttia lyhyempikin teos olisi riittänyt, sillä pienimmät katsojat eivät jaksaneet kauhean hyvin keskittyä loppuhuipennukseksi säästettyyn laulukimaraan. Pelkkää Pahvia!:n välitön ja rento tunnelma kuitenkin toimi ja oli erinomainen aloitus tutustumiselle teatterin maailmaan. Jos itse olisin nähnyt tämän 5-vuotiaana, olisin varmasti ollut aivan liekeissä. Ryhmän kiertuekalenteri löytyy täältä, kannattaa käydä katsomassa vaikka vähän kauempaakin! (Ette saa mitään juonireferaattia koska sen voi tiivistää näin: Yleistä sekoilua pahvivarastossa).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

i Digame !