4.1.2015

HEUREKA!


To do-listalla on jo aika kauan keikkunut käynti Heurekassa - etenkin 4,5-vuotias esikoinen on varsin uteliaassa iässä, ja toiminnallinen tutustuminen tieteeseen tuntui sopivan myös ylienergiselle 2-vuotiaalle. Vuoden 2014 viimeisenä päivänä planeetat osuivat kohdilleen, kun paikallisten äitien Facebook-ryhmässä tahdottiin vaihtaa Heureka-liput teepakettiin, ja kas, näin perheemme suuntasikin jo kohti Tikkurilaa.


Niin kuin suurin osa näistä hauskoista aktiviteeteista, Heureka on tosi kallis. Alle 6-vuotiaat pääsevät sisään onneksi ilmaiseksi, mutta aikuisen sisäänpääsy on ilman planetaariokäyntiäkin 19 euroa. Mutta Heureka tarjoaa kyllä erittäin hyvin vastinetta rahoille - tämä kävi selväksi viimeistään siinä vaiheessa kun lohduttomasti itkevää esikoista kannettiin ulos. Nyt keväälle on luvattu uusi Heureka-reissu, sillä tekemistä riittää paitsi useammaksi tunniksi, niin useammaksi päiväksi: Oivalluksen ilo ei ihan heti hälvene.


En pysty tarpeeksi fiilistelemään lapsien ahaa-elämyksillä, kun fysiikan lait ja maailman ihmeet tulivat tutuiksi toiminallisesti ja konkreettisesti havainnollistaen. Vajaa 3-vuotias ei ollut ehkä niin kiinnostunut miksi asiat toimivat niin kuin toimivat, mutta kyselyikäinen Omppu jaksoi ihmetellä pintajännitettä, ilmavirtauksia ja muuta sellaista, jonka selittämisen avuksi jokaisessa pisteessä oli onneksi selkokielinen selostus. Sen lisäksi ystävällinen henkilökunta oli heti apuna, jos vanhemmilla meni sormi suuhun lapsen monipuolisiin kysymyksiin vastatessa.


Maan alle-näyttelyssä lapset pääsivät virtuaalisesti räjäyttämään kalliota ja porautumaan maan ytimeen, kokeilemaan kaivinkoneen ohjausta, huuhtomaan kultaa ja tutustumaan kivilajeihin. Lasten Heurekassa oli mun lapsuudensuosikkini kuukävely, nuorallataiteilua, iglujen ja kaarisiltojen rakentelua, fakiirin sänkyä ja noin sata muuta mahtavaa juttua, jolla testata äänen liikkuvuutta tai painovoiman tehoa. Klassikot toimivat myös aikuisille - kerrankin me oltiin miehen kanssa vähintään yhtä innoissamme kuin jälkeläiset!


Muistoiksi saatiin tehdä pojille kolikot omilla profiileilla, huuhtoa kultaa (tälle pisteelle persaukinen äiti olisi voinut jäädä koko päiväksi) ja näytti siellä olevan muitakin konkreettisia muistoja tarjolla. Heureka on onnistunut jatkamaan käyntiä myös nettiin, missä rannekkeen koodin avulla voi vähän muistella omaa visiittiään kotioloissa. Näin hyvä panostaminen virtuaaliseen puoleen on aika ainutlaatuista Suomessa.


Heurekaa voi kyllä varauksetta suositella kaikille. Tuon nuoremman kaverin kanssa ei ehkä pääse ihan niin syvällisesti kiinni tutkittaviin ilmiöihin, mutta tekemistä riitti hänellekin. En malta odottaa uutta käyntiä kaksin Ompun kanssa, kun voidaan keskittyä jokaiseen kohteeseen rauhassa ilman aikatauluja, sillä nyt osa näyttelyistä tuli vain juostua läpi - Suolistossa suhisee-osiossa kuunneltiin pieruja ja Suojaan!-sektorilla maalattiin maastoutumisasuja. Heurekan ruokatarjonta jäi siis meiltä testaamatta (ainakin buffetti näytti löytyvän), mutta kaupasta kyllä tarttui mukaan kaikkea virikkeellistä…


Sinne siis sankoin joukoin! Tikkurilan juna-asema on lähellä, joten jos saavutte julkisilla on siinä vielä lisäjännitystä lapsille! Varatkaa aikaa ihmetellä ja ihailla, koska tuolla saa hyvin kulumaan koko päivän. Sen jälkeen ei käy ylikierroksilla pelkkä lapsi vaan myös omat aivot. Tämä vanha nörtti on nyt ihan Heureka-fani!

Mistä tunnistaa bloggaajan?

Pampulan suosikki oli Musta aukko.

Bloggaaja painaa yhden suden verran.

Täällä pelataan rottakorista.

Lapsi rakentaa virtuaalikaupunkia.

Ikiliikkuja ei tehnyt vaikutusta - meillä on noita kolme kotona.


8 kommenttia:

 1. Me tykättiin kans kun käytiin kesällä :)! Just hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli! Kyllähän mä omasta lapsuudesta muistin että on hauska paikka, mutta en tajunnut että näille pienillekin uppoo kuin väärä, itsetehty raha!

   Poista
 2. Voi että minä haluan tehdä Helsinkiin kesälomareissun! Siellä on kaikkee! Heureka oli ihan huippu lapsena, ja tosiaan aikuisenakin varmasti jaksaa kiinnostua siellä kaikesta. Ei vitsit, sinne on kyllä päästävä kunhan lapset on vähän isompia.
  Huvitti muuten mielikuva persaukisesta äidistä huuhtomassa kultaa hullun kiilto silmissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mut ois varmaan lopulta heitetty pois kun olisin ahnehtinut niitä kultahiukkasia. :D Yritys hyvä kymmenen…
   Suosittelen kyllä tosiaan, tää oli tällainen mun osalta Helsingin (tai no Vantaan) unohdettu helmi, todella laadukas paikka!

   Poista
 3. No Heureka! Miten olenkin unohtanut koko paikan? Tuonne täytyy mennä lasten kanssa seuraavan kerran, kun ulkona vihmoo räntää eikä keksitä mitään tekemistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ajoitettiin käynti aamupäivään jolloin siellä oli vielä suht hiljaista, seuraavan kerran varmaan tähdätään arkena. Paitsi jos sataa räntää, siellä varmaan on muitakin (viemässä mun kullan ja kolikot!). Suosittelen :).

   Poista
 4. Omien lasten kanssa ei olla vielä koskaan tuonne ehditty - sinne voisikin tehdä kevätretken! - mutta toisten (partiolais)lapsia aikanaan tuonne vuosittain kuskanneena oon kyllä suuri Heureka-fani. Ihmeteltävää riittää kaikenikäisille, ja erityismaininta kompaktista ja näppärästä tilasta, jossa pienetkin lapset saa rauhallisin mielin päästää seikkailemaan keskenään.
  Joo, tuonne me mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan kotikaupunkini puolesta teidät lämpimästi tervetulleiksi :).
   Joo, tila vaikutti aluksi vähän pieneltä (olen suuruudenhullu) mutta paljastuikin erittäin sopivaksi, kun Pampulakaan ei koskaan ehtinyt karata liian kauaksi :D.

   Poista

i Digame !