14.5.2015

#KOFFGATE

Tiistai-iltana töissä oli hiljaista, koska kaikki kunnialliset kantasuomalaiset virittäytyivät tunnelmaan Koff-tölkkiensä ja televisiovastaanottimiensa kanssa: Lätkää! Jee! Koska en seuraa jääkiekkoa (enkä oikeastaan mitään muutakaan  urheilua, eli kyse ei ole mistään syrjinnästä) olin sosiaalisen median varassa, mutta ilmeisesti Suomi voitti siitäkin huolimatta että ruotsalaiset tuomarit ovat meemien perusteella sokeita ja näkevät polvia joka paikassa.

Sosiaalisessa mediassa alkoivat myös monet ystävät - luultavasti samanlaisia tervettä etäisyyttä jääkiekkoon pitäviä ihmisiä kuten itsekin, naisia totta kai kaikki - jakaa Koffin mainosta, jossa mukahauskasti (ja joidenkin mielestä oikeasti hauskasti, mutta tämä on makuasia eikä tosiaan kutkuttanut minun huumorinystyröitäni) venäläiselle pelaajalle oli photoshopattu vaaleanpunainen mekko päälle, ja oikein toivotettiin "tytöt" tervetulleeksi. En varsinaisesti pahoittanut mieltäni oman sukupuoleni, tyttölasten tai Venäjän maajoukkuenkaan puolesta, mutta olin hämmentynyt. Kuva itsessään oli kaikin puolin köyhä esitys, idea ja toteutus olivat kerta kaikkisen heikkolahjaista lajia.

Ennen kuin kuva mystisesti poistui Koffin Facebook-sivuilta ehdin itsekin kommentoida sitä - ai että olin tyytyväinen näppärään heittooni, että tällaisella viestinnän ammattilaisella (viittasin siis tähän luovaan neroon, jonka paras tapa nostattaa urheiluhenkeä oli pukea vastustaja prinsessaksi) olisi varmasti kysyntää myös Vannetukussa. Aika hyvä, eikö? Moni kommentoi kuvaa todeten, että jos tässä vihjaillaan että tytöt/balettitanssijat/venäläiset jääkiekkoilijat ovat jotenkin heikompa ainesta niin ollaan seksistisiä juntteja. Hyvin asiallisesti ihmiset argumentoivat, että mainos edustaa sellaista ajatusmaailmaa ja sukupuoliroolitusta, jota ei luulisi yhdenkään yhtiön julkisesti 2010-luvulla liputtavan. Kuva katosi, kohu ei.

Ilmeisesti kaikki, jotka eivät ymmärtäneet meemin olevan huippuhauska vitsi ovat huumorintajuttomia hiekkapilluja, jotka tarvitsisivat vähän toisenlaista mailaa. Siinä missä me mielemme pahoittaneet vihervassarifemakot vain tyydyimme kritisoimaan Koffin köykäistä vertaiskuvaa, jonka saattoi tulkita naisia sekä naisurheilua halveksuvaksi, loukkaantuivat ns. kendojanarit koko lajin puolesta. Eivätkä pelkästään jääkiekon vaan oikeastaan suomalaisuuden, huumorintajun, Sinebrychoffin ja tietenkin sorrettun miessukupuolen puolesta. Hauskanpito on kielletty, edes mekkoa ei saa enää photoshopata eikä vastustajaa tytötellä!

Tätä samaa retoriikkaa esiintyy yhä vaan sosiaalisessa mediassa, iltapäivälehtien kommenttiosioissa sekä luultavasti sellaisilla foorumeilla, minne kaltaisillani kukkahattutädeillä ei ole asiaa. Ymmärrän vielä sellaiset teini-ikäiset trollit, joiden orastavaa miehisyyttä pitää ponkittaa toivomalla tuntemattomille naisille raiskauksia (mielellään Venäjän jääkiekkomaajoukkueen toimesta), mutta jatkuvasti törmäsin aikuisten miesten omalla naamalla esitettyihin lausuntoihin, joissa mielipiteenvapautensa puolesta pelännyt heteromies ihan rehellisesti toivoi väkivaltaa vastakkaiselle sukupuolelle, joka kritisoi hänen huumorintajuaan. Ihan oikeasti. Onko näillä sankareilla omia lapsia? Tyttöjä, joille isi nauraa kun nämä mekko päällä pyörivät piruettejaan, että sehän on ihan kuin Malkin, heh heh heh. Poikia, joille tarjotaan machomiehistä maailmankuvaa ja pidetään huoli, että mihinkään tasa-arvohömpötykseen ei sotkeuduta. Lapsia, joille opetetaan että on ihan okei huoritella vieraita ihmisiä, jos nämä kyseenalaistavat isin vitsit?

En vaan ymmärrä. Mitään NHL-unelmia ei meidän lapsilla onneksi ole ollutkaan, ja Leijonatkin irtisanoutuivat tästä pelleilystä. Mä en kuitenkaan veisi lapsiani - herkkiä poikia, joille tahdon opettaa muiden ihmisten kunnioitusta sekä tasa-arvoa - jäähalliin imemään tällaisia vaikutteita aikuisilta ihmisiltä, jotka toivottavasti ikuisesti pysyvät mun kuplani ulkopuolella tosielämässä. Kerrassaan jäätävää.

13 kommenttia:

 1. Todella jäätävää. Luin joitakin kommentteja sieltä Sinin blogistakin ja ihan oikeesti, mitä sairasta. Munkaan kaaliin ei mahdu, miten vasta-argumentiksi riittää se, että tulee kommenttiboksiin huorittelemaan kirjoittajaa. Mulla nousee verenpaine niin paljon, että kohta räjähtää pää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja luulisi että jos kerran kokee kaikkien tätä mainosta kritisoineen olevan kovinkin väärässä näkemyksineen, osaisi argumentoida hieman sivistyneemmin. Nyt lähinnä hävetti näiden tyyppien puolesta. Siis näiden "pese ne hiekat pimpistä"-tyyppien.

   Poista
 2. Mä olen joskus somessa kritisoinut (mies)puolisten kavereiden statuksiin lätkä- ja fudismatseista sitä että on tosi ankeaa kun niihin ei voi lasten kanssa mennä. Koska aikuiset (miehet) huutelee siellä ihan mitä sattuu. Ne tuomarin kuolemisen toivomiset ja muu huutaminen on oikeasti mustakin pelottavia eikä se kuulu musta mitenkään minkään urheilulajin kannattajien retoriikkaan uhkailla tai kiroilla päättömästi tai haukkua ja halventaa pelaajia. Mä en ole koskaan ymmärtänyt sitä että miksi ei voi olla sellainen kannustava kannattaja? Mulle on ihan suoraan vastattu että esim. fanclubin katsomoiden läheisyyteen ei tarvitse tulla koska nämä edellä mainitut seikat nyt vain kuuluu siihen kulttuuriin. Siis mitä vittua?
  Meillä ei myöskään lapset ole juurikaan hingunneet pelejä katsomaan mutta ovat saaneet joskus ilmaislippuja esim koulun kautta. Jotka ovat päätyneet kouluihin niiden pelaavien seurojen kautta. Eli ne pelaavat seurat haluaa katsojiin sekä lapsia että nuoria. En tiedä kenen vastuulla se katsojien käyttäytyminen on mutta jotain tarvis kyllä tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon vähän jäävi sanomaan tosta huutelusta, kun itse korisvuosinani olin kentällä kamala suunsoittaja (tosin harrastin enemmän mukanokkelaa sanailua kuin mitään tappouhkauksia) ja ymmärrän sen "tunteella" mukana olon - toisaalta luulisi viimeistään vanhemmuuden vähän tasaavan sitä temperamenttia siihen suuntaan, että voi yhden pelin katsoa ilman että täyttää kunnianloukkauksen tuntomerkit.
   Muistaakseni Jokerit ainakin ovat aika isosti puuttuneet häiritsevään fanikäyttäytymiseen, mikä on oikea suunta ja erittäin tervetullutta, siinä öykkäröinnissähän ei tosiaan ole kyse urheilusta vaan jostain oman aggression kanavoinnista. Kai tietty parempi että katsomoissa kuin steissillä mummoja potkien, mutta s i l t i.

   Poista
 3. Jepjepjep.. En ole tosin minäkään urheilu-ihmisiä - ärsyttää jo ylipäätään asetelma, ettei muka "oikean" lätkän leijonajoukkueen tulla naisia. Tuo heitto nyt oli vain typerä ja mauton.

  Samoin se tamin vaatteiden arvostelu onnistui ärsyttämään. Minä kun tykkään että joku niinkin itseään "äijänä" pitävä pukeutuu värikkäästi ja eritavoin. Ja ne kommentit uskottavuuden kärsimisestä menee kyllä mulla yli :D "Ei voi ottaa vakavasti kun pukeutuu noin." Anteeks, mitä?! Voiko urheilua ottaa edes vakavasti? Eikö se ole -ööö- urheilua eikä mitään ihmisoikeusasiaa, tiukkaa valtiontalousbudjetointia, aivokirurgiaa, jne.. ei kai sitä kuulukaan ottaan vakavasti? :D

  (Sen sijaan se tulee ottaa vakavasti, jos tyttö-sanaa käytetään haukkumasanana.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän perustavalaatuisena ongelmana lienee se, että nämä vastustajia "tytöttelevät" eivät sinällään pidä tytöttelyä pahana tai paheksuttavana, mutta kokevat sen yhä ihan päteväksi mitätöimisen tavaksi tässä kontekstissa. On tosi vaikea saada aikaiseksi järkevää dialogia kun toinen puoli jankkaa, että jääkiekkoa tai mitä vaan miehistä joukkuelajia tulisi käsitellä omana irrallisena alueenaan ja sitten tosielämässä vaan pitää huoli siitä tasa-arvosta... Huoh.

   Poista
 4. Mua on tässä #Koffgatessa harmittaneet aika lailla kaikki osapuolet.
  Se nyt lienee itsestäänselvyys, että tappo- ja raiskausuhkaukset on jotenkin ihan käsittämättömiä, mutta surullisena oon lukenut myös yleistyksiä ja "hassunhauskoja heittoja" suuntaan ja toiseen.
  Paitsi että naisia on yleistetty hiekkapilluiksi ja mielensäpahoittajiksi, ovat myös naiset osanneet.
  "Tässä olisi hyvä artikkeli, mutta harmi että se on niin pitkä, että kukaan mies ei jaksa sitä lukea".
  "No onko se nyt mikään ihme, että putkiaivoilla syntyy tuollainen kuva?"
  Eikö nyt hitto jos (ihan oikeutetusti) suututaan naisia pilkkaavasta kuvasta, pitäisi itse osata olla vastaamatta tähän samalla mitalla?

  Ja kyllä mua surettaa myös tämä "minä en ainakaan halua lastani lähellekään jääkiekkoa".
  Joo, jääkiekkoon liittyy ikäviä lieveilmiöitä, mutta ei se suorastaan ole lajin vika (tai lajissaan ainoa). Idioottikommentoijia löytyy jokaisen harrastuksen parista ja katsomosta, niin myös huippuluokan nuorisotyötä ja käytöstapoja. Lätkässä tää toki ehkä korostuu, kun isot massat ovat liikkeellä.
  Eikä se jääkiekkomaailma muutu sillä, että jättäydytään sen ulkopuolelle, vaan sillä, että mennään muuttamaan sitä.

  Terveisin ehkä ylioptimistisesti ihmiskuntaan ja sen muuttumiseen uskova kukkahattutäti-84

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy nyt sanoa, että vaikka olen aina valmis keskustelemaan ja käännyttämään, niin henkilökohtaisesti en haluaisi lähteä miksikään tasa-arvopioneeriksi tuohon ympäristöön. Se on melkoista tuulimyllyjä vastaan taistelua ja jos väittelee ihmisten kanssa, joiden mielestä on okei huoritella ketä tahansa mistä syystä tahansa niin ei, en vaan kykene. Kuitenkaan se "feministisiipi" ei mennyt sellaiseen henkilökohtaiseen maniaan, että olisi toivottu yksittäisille ihmisille kuohintaa kun oli väärät mielipiteet tms, vaikka varmaan sielläkin lipsuttiin veemäisten sukupuolistereotypioiden harjoittamiseen.

   Mäkin haluaisin suhtautua tähän ylioptimistisesti - niin kuin suunnilleen kaikkeen muuhun elämässä - mutta täytyy sanoa, että vähän rapisi usko ihmiskuntaan kun aikuiset miehet heittäytyivät ihan vauvoiksi kun heidän huumorintajuaan meni muijat arvostelemaan.

   Poista
  2. Eikä varmasti tarvitsekaan pelastaa joka paikassa maailmaa - en minäkään aio lätkäkatsomoon suunnata (koska itse peli ja penkkiurheilu ei vain kiinnosta), ellei siitä jostain syystä tule jommalle kummalle lapselle intohimoa. Silti suren sitä, että pöljän vähemmistön takia todetaan, että pitäkää tunkkinne.

   Ja ei, ei feministisiipi yltänyt samalle tasolle, mutta kun lähtökohtana on sukupuolten välinen tasa-arvo ja kuva, joka halventaa naisen oikeuksia, en voi ymmärtää, miksi lähteä kritisoimaan epäonnistunutta kuvaa dissaamalla toista sukupuolta.

   Poista
  3. Tasa-arvo ja sukupuolten vastakkainaaettelusta väitellyt paei päivää, niin tyydyn vain lyhyesti komppaamaan kaimaa. ^_^

   Poista
  4. Joo. Mun täytyy tunnustaa tässä että suhtaudun ylipäänsä vähän penseästi lätkäfanitukseen. Se ei lajina osu eikä uppoa (aika harvi urheilulaji jaksaa sytyttää niin, että esim. katsoisin koko ottelun), ja kaikki lätkään liittyvät lieveilmiöt ja toreilla örveltävät peruukkipäät vapputunnelmissaan ottavat pattiin. Mutta kuten leipätekstissä totean niin ensimmäiseksi järkytyin siitä, että jollain mainonnan ammattilaisella on ollut sellainen olo, että tässäpä kuningasidea, ja vielä toteuttanut sen noin köykäisesti. Paremman mainonnan puolesta olen valmis vähän rähisemään!

   Poista
 5. "Ensimmäiseksi järkytyin siitä, että jollain mainonnan ammattilaisella on ollut sellainen olo, että tässäpä kuningasidea, ja vielä toteuttanut sen noin köykäisesti." Tämä on kyllä erinomaisen totta!

  VastaaPoista

i Digame !