24.6.2015

HEJA SVERIGE


52-tuntisen työviikon päätteeksi risteilimme sunnuntaina Ruotsiin, uusitulla Silja Symphonylla totta kai. Laivalla oli noin 3000 muutakin lomalaista eli tunnelma oli tiivis. Lähtöselvityksessä lapset saivat hyljetatuointeja, jotka olivat yksi matkan kohokohdista - kotona on viime aikoina keskusteltu äidin tatuointejen tekotavasta ja Omppu on ollut tyytyväinen, että hän saa tatuointeja ilman tuntien piikitystä. Näin kerran vuodessa Ruotsiin risteilevän silmin laiva ei ollut muuttunut juuri muuten, kuin leikkipaikka oli siirtynyt Promenadelta 5. kerrokseen (vaikeutti kulkua rattaiden kanssa)... ja siinä se kai olikin?


Uusittu SiljaLand olikin aika mahtipontinen SpiceIce-pisteineen. Lapsille oli peruspallomeret, pieni boulderointiseinä ja aika paljon pelikonsoleita, mistä mun lapseni eivät tietenkään ymmärrä vielä mitään. Niitä kiinnostivat samat legot ja junaradat kuin kotonakin. Leikkipaikoissa olivat myös samat Tauskilta näyttävät humalaiset isät, jotka mun puolesta olisivat voineet kadota remontin myötä. Lapsilla oli kesän kunniaksi leikkitilaa tuplaten, koska myös Conference center oli muutettu leikkialueeksi. Siellä olivat samat hepat ja karusellit, jotka jo kaksi vuotta sitten olivat pojista maailman paras juttu. Toimivat vieläkin.


Käytiin myös uudella kylpyläosastolla. Kolme poreallasta ja lastenallas ja ehdin hetken jo huokailla onnestani: Pystyin itse lillumaan lämpimässä kuplavedessä ja samalla katsomaan, etteivät pojat huku tai töni muita uimareita tai kiilaa vesiliukumäkijonossa. Aikuiselta ja kahdelta alle 6-vuotiaalta 1,5 tunnin polskinta maksoi 16 euroa, mikä oli aika suolainen hinta siinä vaiheessa kun joku pieni vesipeto meni ja kakkasi lastenaltaaseen noin 10 minuutin uintihetken jälkeen (ei ollut kumpikaan mun lapsistani!), jolloin meidän piti poistua saunomaan (koska Pampula ja Omppu eivät olisi viihtyneet jacuzzissa kovin kauaa vaan alkaneet testata kallojensa kestävyyttä juoksemalla ympäri allasosastoa). Hyvitystä lyhyeksi jääneestä läträilystä saatiin 3 euroa, mikä hieman vitutti.


Syötiin paatin italialaisessa ravintolassa, joka on kallis mutta oikein tasokas. Lapsille oli ilmainen buffet, jossa saatiin nakki- ja suklaamoussekiintiöt täyteen. Aikuiset rikkoivat ahmimisen maailmanennätyksiä koska väsynyt, raivohuutava vauva. Jotain kahvilatyyppisiä ratkaisuja toivoisin laivalle enemmän, Promenaden kahvilassa oli joka aamu armoton jono kahvinjanoisia ja croissantit loppuivat ennen aamuyhdeksää. Onneksi Tukholmaan saapuessa lapset eivät muistaneet aamupalanälkäänsä koska sataman työmaa tarjosi katseltavaa tunniksi.


Visiittimme Ruotsissa oli varsin lyhyt ja ytimekäs. Omppu oli kipeänä kuten viimeksikin laivareissulla, eli mitään suuria spektaakkeleita ei viitsitty toteuttaa. Unohdin ostaa myös kuninkaallista hääkrääsää ja -kortteja, mikä harmittaa. Nipsu sai NK:n alennuksesta MiniRodinin hatun ja löysin Bibliogatanilta vanhan lemppikaupan (Urban Outfitters) tilalle uuden (&Other Stories). Haaveilen aikuisten matkasta Stokikseen - sellaisesta, jolla voisi keskittyä museoihin, shoppailuun ja ruokaan eikä vain vessan etsimiseen. Lapset pitivät McDonald'sissa nautitusta brunssista mutta pettyivät, kun Ruotsissa ei olla kuultukaan Ryhmä Hausta.


Kotimatkalla hain Östermalmin kauppahallin Beirut Cafesta taas evääksi hummusta ja viininlehtikääryleitä. Lapset saivat niitä croissantteja, jotka nautittiin Siljan terminaalin edustavalla olevassa "Suomi-puistossa". Picnic oli huikea niin kauan kunnes Omppu repi kalliit housunsa ruuviin (no, ite puin) ja pojat poseerasivat valokuvissa istuen koirankakan päällä. Shit happens.


Laivamatkailu on kaikkine kokolattiamattoineen avartavaa. Ompun ensimmäinen hammas irtosi juuri ennen satamaan lähtöä sunnuntaina ja hammas kuljetettiin laivaan minigrip-pussissa, ja niin hammaskeiju sen vaan haki pois ja toi tilalle kahden euron kolikon, jolla pelattiin hedelmäpelejä. Nipsu sen sijaan tekee uusia hampaita melkoisen kiukun kanssa, mutta oli muuten mahtavaa matkaseuraa, jonka mummi kävi joka ilta nukuttamassa kävelemällä kannella.


Nipsun ensimmäinen ulkomaanmatka on takana, ja esikoinen on pojista ainoa, joka on nähnyt muutakin maailmaa kuin Itämeren. Luvassa on kuitenkin rutkasti reissausta joten nyt pitäisi saada oikeastaan meille kaikille uudet passit - ilmeisesti sekin edellyttää maaseutumatkailua jonnekin Loviisaan, jossa ei ole 12 tunnin passijonoja. Seikkailut odottavat.


Isoveljet ovat luuhanneet koko alkukesän mökillä, Mansessa ja mummoloissa ja nyt alkoi turnausväsymys näkyä. Reissun jaksoivat tosi reippaina sitä sairastelua lukuunottamatta, lähinnä suolatikkujen ja pillimehujen voimin, mutta kotimatka terminaalista metroasemalle oli jo niin rankka, että vaikka Pampula kulki Manducassa ja vauva rattaissa, piti pysähtyä Kauppatorilla lihiksille ennen kuin pystyttiin jatkamaan matkaa. Borta bra, hemma bäst.


14 kommenttia:

 1. täytä passihakemukset netissä ja käy näyttää naamat poliisilaitoksella siinä lyhyemmässä jonossa(valmiit passit/nettihakemukset jono,meillä kesti 10min jonotus pasilassa) ni saatte passit helposti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, pitää tsekata miten se toimii kun 2/3 ei ole ollenkaan passia, 1/3 on ikivanha passi ja 1/3 on hieman muuttunut viidessä vuodessa... Voi byrokratiaa! :D Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Mä sain passin käymättä kertaakaan poliisiasemalla, tein hakemuksen netissä ja passi tuli postissa lähi-Ärrälle. Mutta toki piti olla alle 6 vuotta vanha passi, että siinä oli sormenjälki ym. Uutta passia, siis lapsille kun ekaa ottaa, ei varmaan saa sitten ihan niin helpolla :/

  Joka kerta kyllä uppoo tää sun kerronta, nauroin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä luulen että meidän porukalla ei selvitä ihan noin optimaalisella toiminnalla.
   Mun passi on myönnetty 10vuotta sitten Meksikossa, ja Ompulta ei taidettu vauvana ottaa sormenjälkiä, eli jonottamaan käy timme?

   Poista
 3. Ihan kuulostaa meno samalta kuun meidän Tukholman reissuilla.

  VastaaPoista
 4. Alle 12-vuotiaat pitää käyttää paikalla. Me käytiin Hyvinkäällä uusimassa miehen ja pojan passit. Se poliisilaitos on aika lähellä rautatieasemaa eli sinne pääsee ainakin helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tällaista mäkin ajattelin. Varasitteko oikein ajan vai menittekö rohkeesti jonottamaan?

   Poista
 5. Kivan kuuloinen loma!
  Mulla oli sama suunnitelma, mutta päädyttiin sitten jäämään laivasta jo puolimatkassa; miniloma Maarianhaminassa siis edessä kuukauden päästä. Tukholmaan pitäisi päästä aikuisseurassa, saiskohan sen vielä järkkäiltyä elokuulle? Hmm...

  Ja passi, jokohan vihdoin naputtelisin sen sähköisen hakemuksen, että ois perheessä ees jollain toisella kuin tuolla 5-vuotiaalla voimassa oleva passi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen että Maarianhaminassa jääminen on täydellistä lasten kannalta: Varmaan lapsille kivempi kohde kuin Tukholma, ja saa silti nauttia siitä laivamatkailun jännityksestä.
   Nyt vois alkaa tsempata tän passiasian kanssa... :D

   Poista
 6. Varaa aika poliisilaitokselle passin hakuun. Näin saat sen nopeimmin ja ei tarvii jonottaa. Meet vaan vähän ennen varattua aikaa asemalle ja pääset kaikkien ohitse, kun on aika varattu. Näin tehtiin sen meijän kesälapsen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tarkoitus olisi varata aika, tosin villi huhu kertoi että maaseutupitäjissä ei tartte sitäkään vaan voi reteesti kävellä sisään ja vaan pyytää passia :D.

   Poista
 7. Ottakaa juna kirkkonummelle, siellä on aina hyvin aikoja poliisilaitoksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkonummella olisi Bistro O Mat, mutta Hyvinkäällä Rautatiemuseo... Maaseutumatkailun vaikeudet!

   Poista

i Digame !