17.7.2015

HEI ME LENNETÄÄN!

Sitä paljon huudeltua seikkailuhenkeä kysytään elokuussa, kun tarkoitus olisi lentää lasten kanssa isäihmisen luokse maailmalle. Yksin. Kolmen lapsen kanssa. Joista yksi on sylipaikalla. Yhdellä vaihdolla.

Olen tässä treenannut erilaisia painiotteita, lukkoja, sidontasolmuja ja muita teknisiä keinoja pitää lauma koossa ja mahdollisesti hiljaisena neljän ja kuuden tunnin lentorupeamat. Tietenkin meiltä puuttuu vielä sellainen pikkujuttu kuin passit, mutta niitä mennään hakemaan maaseutumatkailun muodossa Hämeenlinnasta asti. Että matkavinkit myös Hämeenlinnaan ovat tervetulleita.

Vaikka olenkin vanha kosmopoliitti niin viimeisestä lennosta on jo melkein viisi vuotta aikaa. Silloin me ylitettiin Atlantti viisikuisen Ompun kanssa, joka nukkui lennot huomaamattomasti mun paidan sisällä, saaden monet vauvamatkustajaa lähtöselvityksessä huokailleet kiittelemään jälkikäteen, että ei ole koskaan ollut näin hiljaista vauvaa meidän lennolla. No, nyt ei ole pelkoa tällaisista kehuista...

Okei. Tiedän että pitää pakata vaihtovaatteet, myös itselle. Ehkä kahdet. Vaippoja, babywipeseja, harsoja, xylitolpastilleja (toisaalta jos syötän niitä ja purkkaa niin ovatko laksatiiviset vaikutukset riski lennolla?), iPad, joku värityskirja tai jotain epäelektronista tekemistä, helvetisti eväitä... Mitä vielä? Saako korviketta kuljettaa vai pitääkö mun maistaa sitä turvatarkastuksessa (yök)? Soseita, pussissa tai purkissa? Saippuakuplia? Saako rattaat ottaa SAS:n lennolla portille asti vai heitetäänkö ne ruumaan jo check-innissä?

Kaikki, k a i k k i, vinkit otetaan ilolla vastaan, samoin linkit kaikkiin postauksiin jotka koskevat tätä umpihullua extremelajia eli yksin lasten kanssa lentämistä!

40 kommenttia:

 1. Tossa nyt jotain alkuun :) http://valeaiti.blogspot.fi/2012/08/mannerten-yli-kahden-sylilapsen-kanssa.html

  Oleellisinta ehkä: stay cool. Oleta että mitä tahansa voi tapahtua oksennustaudista hävinneeseen pehmoleluun ja päätä jo nyt että "Se on ihan ok. Nyt on näin". Ja käytä muita matkustajia surutta apuna! Sä pystyt siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cool is my middle name.
   Ainakin noi Ryhmä Hau-elukat pitää sitoo lapsiin kun niillä (leluilla, ei lapsilla) on taipumus päätyä ties minne metroraiteille.
   Ei hitto, you can do it, I can do it.

   Poista
 2. Ööö... Onko sulla valjaat? :D Teitähän on aika monta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, oikein hyvää matkaa - hienosti se menee!!!

   Poista
  2. Ihana toi jälkimmäinen kommentti tilanteen pelastamiseksi! :D Kannustusta, kiitos.
   Meillä on valjaat, mutta kakkosen karkailutaipumus alkaa olla hallinnassa, ja en tiedä ottaisiko se hirveänä loukkauksena jos iskisin sille ns. apinarepun selkään (toki se oikeasti on ehkä pakollista...).

   Poista
 3. Tarrakirjat oli aika kova juttu sun mainitsemiesi lisäksi, samoin sellaset pahvikantiset lärppykirjat, joita jaksoi helposti kantaa käsimatkatavaroissa. Pojille omat reput, joihin omia leluja ja eväitä. Alle desin vetoisia nesteitä saa viedä, eli myös korvikkeita jos ne putelit on niin pieniä (I have no idea). Muista lataa pädi ja pädille leffoja, sarjoja ja pelejä (meillä ei kaikki on ollut edes käytössä, mut better be prepared). Uhkaile lapsia, että joku sieppaa ne, jos ne karkaa (noeivaa) - mutta siis kyllä me tosi paljon ennen lähtöä puhuttiin siitä, että nämä on niitä hetkiä, jolloin ehdottomasti ei saa karata, koska me ei välttämättä sitten löydetä niitä. Sieppaamisesta en puhunut ;) Rattaista en tiedä, KLM antoi viedä portille ja se oli kyllä kiva. Kannattaa ehkä kysyä etukäteen.

  Mut hei, huh ja tsemppiä! Sä selviät. Jos joku nyt vähän metelöi niin se nyt on oikeasti pientä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks vielä pakko lisätä: siltä varalta, että kaikki meneekin koneessa täydellisesti, ota myös itsellesi jotain lukemista. Mä en ottanut ja istuin tylsänä nukkuva lapsi sylissä ja toinen lapsi käytävän toisella puolella leffaa katsoen. Yhtäkkiä oliskin ollut aikaa selata jotain omaa.

   Poista
  2. Okei, mä en mitenkään päin voi uskoa että tilanne olisi niin hyvä että ehtisin lukea itse :D. Saati että jaksaisin kaikkien varavaatteiden, vaihtokamojen ja muun lisäksi kantaa kirjaa... ehei. Katsotaan vaikka 10 lennon jälkeen, ehkä sitten uskallan kokeilla tällaistakin.

   Mun pitää selvittää mitä se SAS/Blue 1 sanoo niistä rattaista, vaikka toisaalta uskon ja toivon että pärjätään kombolla lentokentän lainarattaat + Manduca, vedän noi kaks isompaa sitten vaikka jaloista portille. Luulen että ne menee aika sekaisin kun joutuvat vieraaseen kieliympäristöön, pitää ehkä keksiä joku parisysteemi että jokainen pitää huolta että oma pari on mukana :D.

   Poista
 4. Jos maksat mulle lentoliput ni tuun mielelläni mukaan jeesimään :P Mulla ei ole valitettavasti antaa mitään käytännön vinkkejä mutta uskon ihan vilpittömästi että sinä jos kuka tuosta selviät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa meidän lentoliput oli suht edukkaat (ebookers), että vähän enemmän pätäkkää niin voisin ottaa sellaisen seuraneidin/au pairin lennoille. Mutta noh, ei ihan. :) Kiitos uskonvalamisesta.

   Poista
 5. Korviketta ja lastenruokia saa viedä käsimatkatavaroissa, myös yli 100 ml pakkauksissa. Muistaakseni kun lennettiin toisen lapsellisen pariskunnan kanssa Amsterdamiin (en muista olikse SAS vai KLM) niin toiset sai rattaat portille ja toiset ei, joten en tiedä mistä se riippuu. Mulla on kokemusta vain lyhyistä Euroopan lennoista yhden sylilapsen kanssa joten en niistä viihdykkeistä niin osaa sanoa mutta eikös ne usein lennoilla jaa lapsille just jotain värityskirjoja? En siis tarkoita etteikö tarvitsi itse varautua mutta jotain apuja viihdytykseen saattaa tulla lennonkin puolesta.

  Salamatkustaja-blogissa on varmaan vinkkejä lapsen kanssa matkustamiseen niin lentäen kuin yleisestikin. Siellä taidettiin lanseerata idea korvatulppien jakamisesta koneessa lähellä istuville. :D Mut noin muuten, hyvin se menee! Tällä kertaa määränpää taitaa kuitenkin olla tärkeämpi kuin matka. :)

  Nappi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korviketiedosta. Kuopushan olisi tarkoitus totuttaa normimaitoon (ja joskus vieroittaa rinnastakin) tässä lähitulevaisuudessa, mutta reissulla uskoisin korvikkeen olevan suht kätevä ratkaisu.

   Ja nappiin menee siinä, että määränpää on kyllä kaiken sen lähestyvän seikkailun ja sekoilun väärti. :)

   Poista
 6. Nnnoh, tässähän on nyt tullut tehtyä reissu jos toinenkin kahden lapsen kanssa, tosin kolmannesta en enää tiedä. Mulla vain kännykkä nyt käytössä, mutta nopeasti mun parhaat vinkit:

  - leikkikää lentokenttäleikkejä etukäteen! Turvatarkastusta, pehmot jonottamaan jne.

  - kyykisty als kertomaan tarinoita jonotustilanteissa, pitää lasten fokuksen sussa, eikä ympäriinsä karkailussa.

  - ota mukaan ruokaa. Myös itsellesi. Älä osta koneesta mitään, se roskien ja sotkun määrä on kontrolloimaton.

  - lennoilla saa pitää iPadia ja puhelinta nykyään myös nousut ja laskut. Lapsille leffoja ja omat kuulokkeet (kentiltä saa ostettua plugineita, joilla saa samaan laitteeseen kahdet kuulokkeet).

  - joku tarrakirja on jees, myös kevyet kynät / piirustusvihot.

  - ehkä kaikille lapsille vaipat? Mä olen pukenut surutta isommalle aina lennoille vaipat ja välttäny tuskallisen vessassakäynnit / märkien vaatteiden vaihdot.

  - soseita saa ottaa eikä tarvi maistaa. Ota pussisoseita (kevyempiä kuin lasipurkit) ja minigrip-pussiin maissinaksuja.

  - lataa tosiaan leffoja ja pelejä pädeille mille tahansa elektroniselle viihdyttimelle. Trust me, it pays off!

  - mä en osaa sanoa rattaista, säännöt riippuu virkailijasta ja kätevyys vauvasta. Oon itse suosinut rengasliinaa, mutta vauvan ollessa aika mobiili nykyään rattaat kyllä saattaisi olla kätevämmät. Toisaalta muistan kantaneeni kertaalleen rattaita portaita alas bussikuljetukseen ja kironneeni aika tulisesti.

  - laita kaikki nesteet kotona valmiiksi pussiin.

  - valjasreput? Meillä on trunki (googleta) ja se on skulannu tosi hyvin!

  - ja tärkeintä: zen-asenne. Tavote on päästä perille. Kaikki muu saa feilata.

  Tsemppiä! Odotan raporttia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillä on valjasreppu mutta mä en oikein tiedä kelle käyttäisin - paitsi jos nuorin kokee jonkun pyrähdyksen ja oppii juoksemaan parissa viikossa (ei siis vielä edes kävele). Mietin kanssa noita vaippoja, tosin luulen että noi herra kalsarit kyllä tulevat boikotoimaan - toisaalta etenkin esikoinen on jännäpissaaja, joten ehkä kaikkien hermoja säästää jos edes nousut ja laskut voi istua huoleti paikallaan.
   Pussisoseita itsekin ajattelin, ne saa annettua lapselle vaikka nousuun syötäväksi.
   Ja kiitos näistä, tiedän että tässä tuli todellisen asiantuntijan kommentit! :D

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Mulle, lapsille vai kaikille lähimmillä 20 penkkirivillä? ;)

   Poista
 8. Miksei kukaan ole ehdottanut vielä karkkia? Mun mielestä lentokoneessa on ihan ok hylätä kaikki kasvatusperiaatteet ja lahjoa lapset hiljaiseksi. Puuha-Pete-askeja tms. varuiksi, jos mikään muu ei auta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noooh, ei meillä ole niin kauhean tiukkoja kasvatusperiaatteita ollutkaan, kyllä vähän lyhyemmilläkin reissuilla korkataan rusinarasinat ja hädän tullen uhkaillaan/lahjotaan/kiristetään, joskus myös karkilla. Ehkä laitetaan elämä risaiseksi ja vaihdetaan perusrusinat suklaisiin :D. (Ja joo, noi rasiat, hyvä idea!)

   Poista
 9. Molemmille isoille pojille oma tabletti ( ja niihin kuulokkeet) ja sinne valmiiksi ladatut ohjelmat ja leffat sekä lego pelejä. Värityskirjat ja kynät painaa aika paljon ja on nopeesti tehty. Karkkia en antaisi, koska sokerihumala yhdistettynä lentoneen pieniin tiloihin ei houkuttele. Sosepurkit unohtaisin kokonaan ja ottaisin, vaan niitä pussiversioita, esim ellas kitchenillä on "all white" sose, ei sottaa niin paljon myöskään silloin jos vauva oksentaa sen ulos. Me ei olla ikinä saatu viedä rattaita koneeseen asti, eli kun yksin matkustat niin ostaisin ne matkarattaat jotka saa viedä käsimatkatavarana koneeseen (yoyo babyzen tms.). Näin ollen sulla olis rattaat kans heti käytössä, kun laskeudutte. Moni varmaan suosittelee kantoreppua tms. Mutta rattaat helpottaa aika lailla muuten teidän köörin tavaroiden kannossa kentällä. Isoille pojille evääksi vesipullot (ei kaatuvia mukeja koneessa), täysjyväkeksejä, sipsejä jne vaaleanväristä ja ei niin sotkevaa. Varavaatteiden ja vaipsien määrää ei kannata alimitoittaa. tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kuin yksi tabletti, mutta saavat jakaa sen krisitilisesti, onneksi se ei yleensä tuota ongelmaa. Pitäis ehkä ladata jo nyt jotain pelejä, koska tyypit eivät ole oikeastaan ikinä pelanneet mitään, muuten menee koko lento siihen että selitän niille pelin ideaa (mikä toki on parempi vaihtoehto kuin se että ne sekoilevat pitkin konetta, toki).
   Jossain vaiheessa tarkoitus olisi hankkia jotkut superkätsyt matkarattaat normikäyttöön, mutta nyt mennään sellaisilla satavuotiailla Carenoilla joissa ei haittaa jos ne menevät palasiksi. Ajattelin kokeilla Manducan voimaa, lapset voivat sitten kantaa käsimatkatavarat...

   Kiitos vinkeistä!

   Poista
  2. Lisäyksenä vielä edelliseen, että oman kokemuksen mukaan ihmiset kyllä auttaa tosi mielellään, kun vaan apua pyytää. Rattaat on nostettu hihnalta ja koottu kasaan, vauva otettu syliin kun itse menee turvatarkastusportin läpi, käy koneessa vessassa jne. Tärkein on ehkä just aikaisemminkin mainittu oma rauhallinen asenne ja tilanteiden etukäteen läpikäyminen. Olen itse kertonut ennen lentoja iltasatua missä käyn tilanteet kentällä ja koneessa etukäteen läpi. Ja selittänyt miksi on pakko totella tietyissä paikoissa, ei saa lähteä juoksentelemaan, pitää meteliä jne. Olen myös tehnyt pikku paketteja koneeseen, esim. Pikkuauto, keksejä, rusinoita, suolatikkuja jne. Niitä sitten saa palkinnoksi hyvästä käytösestä.

   Poista
  3. Pikku paketteja! Paras idea koskaan! Hyvä, kiitos!

   Poista
 10. Paljon tsemppiä ja hyvää matkaa!

  VastaaPoista
 11. Joku ehdotti korvatulppia, mut miksei vois olla iso karkkipussi, josta söpöt lapset vois jakaa viereisiin penkkeihin (ja itselleen) Tuttua lasta on paljon vaikeampi mulkoilla paheksuvasti (karkki suussa ainakaan) ja voisit saada spontaaneja avuntarjouksia. Oma kokemus on kahden kanssa Thaimaahan lentämisestä. Kauheesti pähkäiltiin, miten selvitään vilkkaiden ja yliväsyneiden lasten kanssa yölento . Lopputulos: lapset nukkui koko lennon alusta loppuun missä hyvänsä asennossa. Suurin ongelma oli se, että aikuiset ei saanu nukuttua... Voi se siis mennä lasten kanssa myös ns kivuttomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, mäkin haluaisin tuollaisen lennon että lapset vaan nukkuu! :D Tai että itse nukkuisin. Kunhan joku nukkuisi.
   Mä lasken nyt tosi paljon säälipisteiden varaan, että tällainen silmäpussinen yksinäinen äiti ja kolme villevallatonta niin kukaan ei kehtaa paheksua. Aion vielä kovaan ääneen nyyhkiä kuinka nyt pääsevät näkemään isänsä pitkästä aikaa, niin eivät ihmiset luule että huvikseen roudaan tätä sakkia mukanani :D.

   Poista
 12. Moi. Olen matkustanut yksin pitkähköjä 12 tunnin lentoja yksin 8 kk ja 2,5 v kanssa. Minua auttoi rintareppu jossa kuljettaa vauvaa. Rattaat sain portille asti, Finnairin Aasian lento. Muista käydä lentoaseman vessassa koko köörin kanssa juuri ennen lentoa. Minua auttoi hyvä pakkaaminen, lentokonehan on aikamoinen sillipurkki. Toinen laukku ylös hattuhyllylle. Siihen niitä ehkä tarvittavia. Vaihtovaatteet aikuiselle, ne ekstravaipat, ekstraruuat, kipu-kuumelääkkeet, nenätipat ym. Lattialle laukku joka pysyy hyvin pystyssä ja mieluusti monta eri taskua. Niin että pystyt kumartumaan vauva sylissä ja käsikopelolla löytämään etsittävän. Siihen ne lennolla tarvittavat ruuat, vaipat, lelut tutit, pyyhepaperit ym ym. Pääsettehän te vierekkäin istumaan! Varaudu kuin kiireiseen työvuoroon jolloin ei ehdi syömään tai vessaan. Ja jos ehtii niin se on sitten ekstraa. Kyllä se sujuu! Onnea tulevaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, ei voi kuin nostaa hattua noista lennoista tuolla kokoonpanolla :). Rintareppu lähtee varmasti mukaan, sillä kulkee välillä isommatkin. Ja kääk, en ollut edes ajatellut mitään panadoleja...
   Saati omaa syömistä tai vessassa käyntiä. :D Kiitos tsempeistä!

   Poista
 13. Meillä on valjasreppuja (leijona ja apina) voin lainata jos haluut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meiltäkin löytyy yksi reppu ja luulen että pärjäillään sillä. :)

   Poista
 14. Joku tikkari sille joka jää nätisti penkkiin venttaamaan kun äiti on vessassa, yhden kanssa. Jos liput eivät über kalliita ole, oma paikka myös pienimmälle, antaa pelivaraa/tilaa laskea nukkuva pois hetkeksi. Aikainen checkin jotta saat viereiset paikat läheltä vessaa. Varmista tää, meillä oli seuramatkalla joskus laitettu 3v yksikseen... Vikana koneeseen. Purkkaa nousun ajaksi niille jotka osaa purra sitä. Tutti tai tissi muuten. Mä olen saanut jäätäviä katseita koneessa kun napero sai raivarin. Mua itketti, vitutti, raivostutti, selkähiotutti, mutta se saamarin kone laskeutui ja me oltiin hengissä kaikki. Lopputulema palkitsi ;) Sus-anna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt miten helppo olisi imettää nousut ja laskut, mutta sehän ei onnistu joten pitää yrittää tutin voimin pitää kuopus tyytyväisenä. Kaksi muuta onneksi kelpuuttavat purkat, hyvä kun muistutit. :) Ja perille pääseminenhän on oleellisinta, mutta uskon että raivarit tuntuvat noin potenssiin tuhat kun ollaan sellaisessa sillipurkissa.

   Poista
 15. Mikä maa ja mitä mies siellä tekee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähti Los Angelesiin yrittämään läpimurtoa näyttelijänä.

   Poista
 16. Luen tätä suurella paneutuneisuudella, lennetään huomenna ekaa kertaa lasten kanssa. Tosin mies on mukana ja lapsia kaksi. Karkkia varmaan ainakin hommataan, en usko että sokeri pistää noita yhtään enempää kierroksille kuin mitä ne on jo siitä itse lentämisestä :P. Uhhuh.

  VastaaPoista
 17. http://ajatuksiasaksasta.blogspot.de/2015/04/pitka-lento-vauvan-kanssa.html

  Me lennettiin vauva-taaperon (tosin vain yhden!) kanssa Brasiliaan yhdellä vaihdolla, tuolla on kokemuksiani niistä lennosta. Lyhyitä lentoja meillä onkin lisäksi tällä hetkellä takana jo yli kymmenen. Manduca on lentokentällä ihan huippujuttu (sen voi halutessaan sitten yhdistää kentän rattaisiin, omat ollaan laitettu aina suojapussissa ruumaan), ja lentäessäni yksin oon käyttänyt sitä myös vessassa käyntiin, jos ja kun kersa ei suostu jäämään mahdollisten ystävällisten vieruskavereiden hoitoon äidin lyhyen katoamisen ajaksi. Tolla menolennolla Brasiliaan meidän vieressä istui äiti kahden lapsen kanssa, iät 4 kk ja 4 v. Vauva söi melkeinpä koko matkan, kitisi vähän välillä joten osan ajasta äiti käveli vauvan kanssa ympyrää hyssytellen. Nämä tilanteet päättyivät aina onnellisesti siten, että vauva sammui koppaansa. Nelivuotias poika taas käyttäytyi vaikuttavan hyvin. Koneessa oli joka penkissä kosketusnäytölliset multimediavehkeet, joista löytyi kiitettävä määrä lasten pelejä ja elokuvia. Poika joko katseli niitä, selaili jotain omia kirjojaan tai nukkui.

  Sylipaikalla matkustavan lapsen kanssa haastavinta on musta ehdottomasti syöminen. Siihen mulla ei ole mitään patenttiratkaisua, paitsi jos vanhemmat lapset ja/tai vierustoverit jotenkin auttavat. Koneessa kun ei muutenkaan ole hirveästi tilaa, ja sitä tarjotinta nyt on aivan mahdotonta saada mihinkään jos lapsi on sylissä. Lentoemot ovat kyllä ainakin medän tapauksessa olleet ihanan auttavaisia ja tuoneet ruokaa vaikkapa vähän myöhemmin, jos juuri ei ole sopinut pienen herran aikatauluihin.

  Nousun ja laskun aikana meidän pojalla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia, joten mitään erikoistoimenpiteitä ei ole tarvittu. Joskus suussa on ollut tutti, joskus pullo, kerran myös imetin, ja muuten mies on vaan katsellut ympärilleen tai nukahtanut laskeutuessa, kuten viime lennolla (olin yksin liikenteessä ja olisin kyllä toivonut, että tämä olisi tapahtunut hieman aikaisemmin...).

  Suosittelen ehdottomasti että varmistat teille paikat sieltä vanhempi-lapsi-riviltä! Tilaa on enemmän, mikä on sen jäätävän tavaramäärän takia ehdottoman hyvä juttu. Me varattiin noi Brassilennot matkatoimiston kautta, joten he hoitivat homman, joten muissa tapauksissa en oikein tiedä miten se tehdään. Ilmeisesti yhteys lentoyhtiöön on oltava, koska ne paikat on kai normaalisti blokattuna niin, ettei kuka tahansa normijamppa voi varata niitä itselleen.

  VastaaPoista
 18. Niin ja me ollaan aina otettu ihan hirveät määrät lastenruokaa mukaan koneeseen, ihan siltäkin varalta että matkalaukut ei tulisi heti perille. Niistä ei ole koskaan sanottu mitään, kuten ei myöskään vauvan vesipullosta ja muista oikeastaan kielletyistä asioista. Pussissa olevat hedelmäsoseet ja muutenkin pussihommat on maailman kätevimpiä, kun ei tarvii sotkea lusikan kanssa. Niillä hedelmähommilla voi myös kätevästi rauhoittaa ainakin meidän pojan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, luen vielä vähän virkeämpänä läpi blogipostauksenkin!
   Brasiliaan lentäminen on jo todella pro-touhua, meidän Euroopan sisäinen sukkulointi on ihan lälläritouhua.
   (En itse syö ikinä lentokoneessa, joten onneksi sen suhteen odotukset eivät ole korkealla, ja luulen etteivät lapsetkaan malta keskittyä ruokapuoleen).

   Poista

i Digame !